Oriol Mitjà escriu a la JEC perquè prohibeixi votar presencialment a infectats de Covid-19

L’epidemiòleg presenta un escrit en el qual assegura que als Estats Units es van infectar membres de mesa a les eleccions

Oriol Mitjà escriu a la JEC perquè prohibeixi votar presencialment a infectats de Covid-19
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha presentat un escrit a la Junta Electoral Central en el qual demana que «es faciliti el vot per correu a les persones infectades per Covid-19, però que no se’ls permeti votar presencialment al col·legi electoral el 14-F». Mitjà defensa la petició amb arguments com per exemple que als Estats Units es van infectar membres de mesa a les eleccions, o bé que el dret a la vida i la integritat física «es posaria en risc de manera evident».

En aquest context, Mitjà opina que la «vulneració» del dret de sufragi actiu és «adequada» per salvaguardar el dret global de la salut pública. També recorda que el juliol passat hi va haver comicis a Galícia i al País Basc i els infectats de Covid «no van poder votar al col·legi electoral».

Mitjà compara les xifres de la pandèmia del moment de les eleccions gallegues i basques amb les actuals i remarca que les d’ara «són pitjors». Per això entén que per a una situació epidemiològica «igual o pitjor» hi ha d’haver «una mateixa actuació», si no es vol cometre una «vulneració del principi més bàsic d’igualtat constitucionalment reconegut».

Després de recordar el deure de protegir la salut pública que la Constitució Espanyola estableix per als poders públics, a l’escrit que ha presentat a la JEC Mitjà demana que es permeti que el vot per correu s’emeti fins a la data dels comicis.

Notícies relacionades

L’epidemiòleg alerta que «permetre la concentració de persones al costat de vectors del virus és altament perillós» i remarca que les mesures de control i seguretat proposades, com per exemple els equips de protecció individual (epis) «no mitiguen prou el risc».

En aquest sentit recorda que la franja establerta de set a vuit de la tarda perquè votin presencialment les persones infectades és «una recomanació», de manera que l’accés de contagiats a les meses «es pot produir al llarg de tota la jornada».