AQUEST DIUMENGE

Euskadi i Galícia prohibeixen anar a votar a les persones amb coronavirus

Els contactes que estan en quarantena encara que hagin donat negatiu en les proves sí que podran anar als col·legis electorals amb mesures preventives

zentauroepp54015026 ordizia200707131553

zentauroepp54015026 ordizia200707131553 / Javier Etxezarreta

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Polèmica a Euskadi i Galícia per la prohibició d’anar a votar a les persones contagiades per coronavirus. Al voltant de 200 persones no podran exercir el seu dret al vot al País Basc perquè estan infectades per la Covid-19, segons el càlcul que ha fet públic aquest divendres la consellera de Salut, Nekane Murga.  A Galícia hi ha 245 casos actius (última dada del 8 de juliol), 144 a A Mariña, on la població continua confinada després d’un rebrot. El principal dubte ara és com garantir el dret al vot dels que compleixen quarantena sense posar en perill la seguretat. 

La responsable de Salut ha informat, en una roda de premsa que recull Efe, del protocol establert per als ciutadans que presenten una infecció activa de Covid-19, que no podran votar, i per als contactes que estan en quarantena, tot i que han donat negatiu en les proves PCR, que sí que podran anar als col·legis electorals complint una sèrie de mesures de prevenció. 

Segons aquest protocol no podran votar les persones que han tingut una PCR positiva en els últims 14 dies o que presentin símptomes, els qui «han d’estar en aïllament, sense excepció, durant el període de temps indicat» i «no poden participar ni en les meses electorals, ni acudir a votar, ni mantenir qualsevol altra activitat presencial». 

«Aïllament preventiu»

En aquesta situació hi ha en aquests moments unes 200 persones, segons ha indicat la consellera de Salut. 

Respecte als identificats com a «contactes estrets» però que han donat negatiu, han d’estar en «aïllament preventiu i vigilància», per això «no poden participar en meses electorals ni cap altre tipus d’activitat presencial que requereixi allargar temps fora de l’aïllament». 

No obstant, sí que podran anar a votar, «però amb el compromís de compliment d’unes mesures de seguretat». 

Aquests ciutadans hauran de portar, preferiblement, el vot preparat des del seu domicili, del qual únicament podran sortir per anar al col·legi electoral i tornar immediatament a casa seva. 

Hauran d’utilitzar mascareta de tipus quirúrgica en tot moment, mantenir «en tot moment la distància de seguretat interpersonal mínima d’1,5 metres i, sempre que sigui possible, de 2 metres», i fer «una adequada higiene de mans a l’entrar al local electoral». 

A més, els contactes en aïllament amb PCR negativa hauran d’acudir a votar «en una franja horària de menor afluència de votants». 

Murga també s’ha referit a la situació dels electors a qui s’ha efectuat un test PCR i el 12 de juliol esperin el resultat, que han d’estar en aïllament, «sense poder anar a la mesa a votar fins que tinguin el resultat de la prova». 

La consellera ha indicat que el temps mitjà de comunicar els resultats de les proves és de 8 hores, per això, quan els afectats puguin confirmar que han donat negatiu, podran anar a votar, mentre que els que rebin un resultat positiu, no podran fer-ho. 

Crítiques de l’alcalde d’Ordizia

Notícies relacionades

L’alcalde de la localitat guipuscoana d’Ordizia, Adur Ezenarro (EH Bildu), ha afirmat que no creu «que estigui garantit» el dret a vot de tots els ordiziarres aquest diumenge si les persones confinades amb PCR negatiu han de tenir les paperetes de tots els partits a casa, per portar el seu vot preparat a les urnes, i els qui han donat resultat positiu no podran votar.

Segons el seu parer, «per criteris de seguretat i per criteris sanitaris és lògic» que les persones amb resultat positiu en la prova PCR no puguin anar a les urnes aquest diumenge, «com tampoc crec que ho haurien de fer les persones confinades amb PCR negatiu».