Camí de les urnes

El Govern assegura tests d’antígens als membres de les meses electorals el 14-F

  • La Generalitat garanteix mascaretes FFP2 per a tota la jornada electoral i una epi específica per a la franja horària en què es recomana la votació als positius per Covid

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Última reunió de la taula de partits abans del tret de sortida a la campanya electoral per als comicis del 14 de febrer pendents encara de la decisió definitiva del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre l’ajornament. El Govern ha reunit les formacions polítiques amb representació parlamentària per revisar el protocol de votació anti-Covid, ha abordat l’embolic de l’Executiu amb el confinament municipal i els mítings i també la queixa al Síndic de Greuges de ciutadans escollits per ser membres de la mesa que demanen empara en defensa del seu dret a la salut. Per garantir el compliment de les mesures sanitàries, l’Executiu ha incrementat en 360.000 euros la partida destinada als ajuntaments.

Les meses electorals

Els partits han acordat que demanaran als ciutadans que no se saltin el perímetre municipal per acudir als seus actes electorals per evitar que una interacció social més elevada propagui el virus, i tots ells s’han compromès a retransmetre en directe via ‘streaming’ les seves intervencions.

Quant a les mesures sanitàries per als membres de les meses electorals, s’ha consensuat el dispositiu dissenyat per Salut i Exteriors –la Conselleria encarregada dels processos electorals– perquè tinguin a disposició tests d’antígens als seus centres d’atenció primària i l’epi d’alta seguretat per vestir de 19 a 20 hores, franja horària en la qual es recomana el vot dels que estan en quarantena –els positius per Covid i els seus contactes estrets–. Les mascaretes seran FFP2 en el tram de vot de la votació general –i no quirúrgiques com es va dir en un inici–, i es complementarà amb una protecció homologable a la dels sanitaris. «La gran majoria dels membres de les meses no han tingut contacte amb aquest material i rebran una formació específica», ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. A més, el responsable sanitari del col·legi electoral ajudarà a col·locar aquests vestits a cadascun dels membres de les meses electorals a partir de les 18.40 hores.

«Els tests no poden ser obligatoris, ser membre de la mesa és un dret i sotmetre’s a una prova diagnòstica també ho és. Aquest és un oferiment del Govern. Com qualsevol cribratge, la prova serà opcional», ha assegurat. Els tests d’antígens estaran disponibles als centres d’atenció primària del 9 al 12 de febrer, per la qual cosa es recomana reduir la interacció social d’aquestes persones fins al dia 14 de febrer.

Les vacunes

La proposta inicial dels partits era que Salut inclogués en el pla de vacunació els ciutadans que hagin de passar la jornada supervisant el procés electoral, però aquest extrem no es podrà complir perquè materialment no s’hi arriba a temps. El sorteig es va celebrar en tot just 48 hores i es va comunicar als escollits el 23 de gener, amb un termini d’al·legacions que s’allarga fins divendres, i la vacuna requereix la injecció de dues dosis amb un període tres setmanes pel mig.

Notícies relacionades

Ramentol ha explicat que encara estan per arribar les vacunes compromeses –unes 5.000 dosis menys– i que «a causa dels calendaris és obertament impossible»: «Ja anem tard per culpa de la falta de vacunes en relació amb el que es va comprometre el ministeri de Sanitat al seu dia», ha afirmat, i ha assegurat que «no és prioritari vacunar els membres de les meses», veient que no es poden complir els objectius fixats per a la «immunització efectiva».

El temor de l’abstenció

El temor principal tant de l’Executiu com dels partits és l’abstenció i que la situació epidemiològica generi un alt percentatge d’electors que no acudeixin a les urnes. Aquest fet, apunta el Govern, podria posar en perill la legitimitat de les eleccions.