Eleccions catalanes

El Síndic de Greuges veu un «atemptat a la salut pública» que contagiats i contactes vagin a votar el 14-F

  • Ribó reclama que els malalts de coronavirus puguin exercir el dret de sufragi sense sortir de casa

El Síndic de Greuges veu un «atemptat a la salut pública» que contagiats i contactes vagin a votar el 14-F
2
Es llegeix en minuts

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha rebutjat la proposta del Govern perquè els contagiats de Covid votin presencialment a les eleccions del 14 de febrer entre les 7 i les 8 de la tarda i ha reclamat fórmules alternatives, com el vot per correu, perquè puguin exercir el sufragi sense sortir de casa.

Ribó s’ha assessorat amb una comissió d’experts, formada per epidemiòlegs, professors de dret i experts en ètica, amb qui ha analitzat el pla del Govern per al 14-F, que contempla que els confinats per coronavirus puguin trencar l’aïllament i sortir de casa per acudir als col·legis electorals en una franja horària concreta, entre les 17 i les 8 de la tarda.

Una proposta que el Síndic no veu amb bons ulls: «Pretendre que aquestes persones puguin sortir de casa i exercir el seu dret de vot és un atemptat a la salut pública i dona un missatge molt erroni a la societat sobre la necessitat de confinar-se estrictament en cas de contagi de Covid o de ser un contacte estret d’un cas», ha advertit.

125.000 confinats

En un comunicat, el defensor del poble català ha alertat que amb l’actual tendència a l’alça de l’epidèmia del coronavirus hi podria haver unes 125.000 persones confinades el 14 de febrer i deixar-los sortir de casa posaria «en risc els membres de les meses i la resta del personal electoral, tot i que vagin protegits».

A més, «des del punt de vista comunicatiu, mentre s’està demanant a les persones amb Covid-19 que es mantinguin aïllades a l’habitació i que els seus contactes estrets es confinin a casa, es dona el missatge que el confinament no és tan important i hi pot haver excepcions», ha alertat.

Agilitar el vot per correu

Notícies relacionades

Per això, Ribó ha exhortat les autoritats a donar el missatge «clar i contundent» que no es pot sortir de casa si s’està confinat, «ni tan sols per anar a votar». I, en paral·lel, els ha demanat que busquin «vies alternatives al vot presencial», perquè les persones contagiades i els seus contactes estrets puguin exercir el dret de sufragi actiu.

Com que el vot electrònic no és possible amb la legislació actual, Ribó ha advocat pel vot per correspondència, per això ha demanat incrementar la capacitat de Correus i «aproximar al màxim la data límit» per poder sol·licitar-ho, modificant el termini actual de 10 dies.