Eleccions al Parlament a Catalunya

Estirada d’orelles d’un responsable de Processos Electorals a JxCat

Ismael Peña-López afirma que les mesures proposades per la formació «ja estan fetes», o «no són noves» o «no es poden fer»

GRAF6029. MADRID, 10/11/2019.- Un elector deposita el sobre con las papeletas en una urna en el CEIP Ortega y Gasset de Madrid para las elecciones generales en las que millones de españoles con derecho al voto eligen de nuevo a sus representantes en el Congreso y en el Senado. EFE/David Fernández

GRAF6029. MADRID, 10/11/2019.- Un elector deposita el sobre con las papeletas en una urna en el CEIP Ortega y Gasset de Madrid para las elecciones generales en las que millones de españoles con derecho al voto eligen de nuevo a sus representantes en el Congreso y en el Senado. EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña-López, que té com a responsabilitat directa dirigir les activitats administratives necessàries en processos electorals, ha donat un toc d’atenció a JxCat per les seves últimes propostes per poder votar el 30 de maig. JxCat va plantejar aquest dilluns un decàleg de mesures per garantir que el 30 de maig es puguin celebrar les eleccions a Catalunya i que contenen, entre altres recomanacions, l’ús d’una «urna mòbil» o canvis legislatius per allargar la votació.

De les deu propostes contingudes en el decàleg, Peña-López, alt càrrec de la Conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, només identifica una aportació nova, ja que la resta, remarca, són mesures que «ja estan fetes», o «no són noves» o «no es poden fer». En un fil de missatges a Twitter, Peña-López comenta, per exemple, que la proposta de «revisar i augmentar» els punts de votació és innecessària, perquè ja «s’ha fet» i fins i tot hi ha «un protocol que canvia el disseny dels locals i l’avalua».

L’única mesura nova que «es pot estudiar» és instal·lar mesuradors de CO2 als col·legis electorals, tot i que aquests mesuradors «són sobretot per a espais amb molta gent i dificultat per ventilar», i «no és el cas dels locals electorals».

Sobre la possibilitat de realitzar tests massius abans d’anar a votar, assenyala: «Vam proposar fer tests als membres de les taules. Creiem que es podrà fer. Però no és fàcil. I costa diners. ¿Però fer-ho a tota la població què ens aporta? Segons el nostre protocol pot votar tothom, positius també».

«No juguem ni aixequem dubtes»

Quant a «establir el vot anticipat per poder votar als ajuntaments en el període d’una setmana» i «impulsar el vot electrònic», adverteix: «Fa falta una llei que ho permeti. El Parlament està dissolt. El Congrés no ho aprovarà en quatre mesos que falten. No es pot fer».

Notícies relacionades

La proposta de JxCat de «votar durant dos dies» té la mateixa resposta: «No es pot fer» perquè fa falta una llei que ho empari, mentre que «habilitar el sistema de votació en urna mòbil» tampoc es pot fer, puntualitza, perquè «cal modificar» la llei electoral vigent.

En canvi, la idea de «promoure la identitat digital per assegurar que es pot votar per correu sense haver sortit de casa», segons Peña-López, «ja està fet i ha anat molt bé». «Vull demanar, sisplau, que no juguem amb el procés electoral. Que no juguem amb la seguretat sanitària de votants i membres de mesa. Que no aixequem dubtes on no n’hi ha. Noves propostes, crítiques fonamentades, ¡totes! Però campanya electoral amb això, sisplau, no», sentència.