Del 14-F al 30-M

L’ajornament de les eleccions catalanes ja acumula quatre impugnacions

  • Tres formacions extraparlamentàries i un particular porten als tribunals la postergació dels comicis

  • Les patronals catalanes valoren avui si recorren també el retard electoral

  • Aragonès demana «responsabilitat» perquè la decisió es va prendre amb un «ampli consens»

  • El PSC suspèn la campanya electoral i exigeix a la resta de formacions que facin el mateix

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ajornament de les eleccions catalanes decretat pel Govern, pactat prèviament amb tots els partits de l’arc parlamentari tret del PSC, ja ha arribat als tribunals. La sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té quatre recursos sobre la taula contra la decisió de postergar les eleccions, previstes ara per al 30 de maig: tres de partits polítics (entre els quals, PACMA i Lliga Democràtica) i una altra d’un particular amb petició de mesures cautelaríssimes, fet que obliga el tribunal a pronunciar-se de manera urgent en 24 hores sense esperar a conèixer el posicionament del Govern. Si el tribunal les accepta, se suspendrà el decret immediatament fins que es resolgui el fons de la qüestió.

La primera impugnació la va presentar PACMA abans que s’acordés la suspensió dels comicis del 14 de febrer. L’admissió a tràmit és obligada sempre que l’escrit sigui correcte en forma i compleixi els requisits necessaris, segons ha informat el TSJC.

Lliga Democràtica ha presentat aquest dilluns el seu recurs, després de decidir que no farà la cursa electoral després d’haver fracassat el seu intent d’acord amb el PSC, al·legant que «acomodar la celebració dels comicis i la formació del nou govern a interessos electorals posant com a excusa la pandèmia és, en aquestes circumstàncies, una enorme irresponsabilitat que ocasiona un greuge inassumible al conjunt dels ciutadans de Catalunya i a la seva economia».

En un comunicat, assenyalen que «se suspèn la democràcia», així que l’ajornament «constitueix un abús de poder inacceptable per part d’un govern en funcions» perquè el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, «no té atribucions per deixar sense efecte una convocatòria electoral i molt menys per tornar a convocar eleccions quan consideri que es donen les circumstàncies oportunes».

Més enllà d’aquestes dues formacions extraparlamentàries, també impugnaran la postergació Federalistes d’Esquerres i Esquerres en Positiu al llarg del dia d’avui. El PSC no ha aclarit encara si interposarà un recurs contra el decret d’ajornament «si canvien les regles del joc» per al 30 de maig, perquè està pendent d’analitzar els informes jurídics que han encarregat a diversos experts, mentre que el PNC i Vox han deixat la porta oberta a acudir als tribunals si hi troben alguna «escletxa legal».

En pla econòmic, les patronals de Foment del Treball i Pimec estan fent reunions extraordinàries per fixar el seu posicionament i no descarten encarar també la via judicial.

Aragonès ha defensat aquest dilluns la cobertura legal que considera que té l’ajornament de les eleccions del 14 de febrer i ha demanat «responsabilitat» als partits catalans per no presentar recursos contra el decret que posposa els comicis. En la Trobada Digital organitzada per Europa Press, ha defensat que els partits són «lliures» de presentar un recurs, però ha insistit que han de ser responsables i ha recalcat que la decisió es va prendre amb un ampli consens entre els partits catalans, també en els plans dissenyats per la Generalitat per garantir les eleccions.

El PSC suspèn la seva campanya electoral

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha anunciat en una roda de premsa telemàtica que el PSC suspèn la seva campanya electoral i ha demanat a la resta de forces polítiques que facin el mateix «per no contribuir a fer més gran l’embolic que ha generat el candidat d’ERC, Pere Aragonès, de suspendre les eleccions ja convocades». «En un país seriós les eleccions es fan quan toquen, i si hi ha algun criteri sanitari es fa un ajornament tècnic per evitar la tercera onada o l’embolic generat a Catalunya», ha etzibat després d’una reunió extraordinària del comitè electoral del partit. «No han volgut fer eleccions per motius electoralistes», ha reblat.

Notícies relacionades

Els socialistes ja van deixar la porta oberta a un possible recurs divendres, després de la reunió entre el Govern i els partits, perquè malgrat estar d’acord finalment amb un ajornament després d’haver mostrat les seves reticències, rebutgen que s’allargui el procés electoral fins al 30 de maig. La seva proposta, que no va obtenir els suports necessaris, passava per votar abans de la Setmana Santa, el 14 o el 21 de març. 

Granados ha insistit que el ministre de Salut, Salvador Illa, seguirà al capdavant del seu càrrec fins que comenci la campanya electoral.