Podem pressiona Teresa Ribera per prohibir els talls de llum i aigua per impagament

  • El partit morat exigeix al Ministeri de Transició Energètica que obligui les energètiques a demanar un informe de vulnerabilitat abans de suspendre els subministraments
iglesias

iglesias

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Lluny de reduir-se, els frecs entre el PSOE i Unides Podem per la prohibició dels desnonaments i dels talls de subministraments continuen augmentant. Els morats, que acusen els seus socis de retardar la paralització dels llançaments, han redoblat la seva pressió sobre el Ministeri de Transició Ecològica, dirigit per Teresa Ribera, perquè, d’una manera o d’una altra, no es pugui deixar sense llum, aigua i gas persones en situació de vulnerabilitat, segons fonts d’Unides Podem. 

A les files morades asseguren que fa setmanes que negocien amb la vicepresident tercera, Teresa Ribera, per «convèncer-la» que, a la prohibició dels desnonaments, resulta necessari sumar una paralització dels talls de subministraments mentre duri l’estat d’alarma, actualment en vigor fins al 9 de maig. No obstant, fonts d’Unides Podem assenyalen que només han rebut negatives per part de la dirigent socialista.

Socialistes i morats fa setmanes que xoquen per aquest assumpte des que els de Pablo Iglesias presentessin una esmena als Pressupostos per garantir les dues mesures. Un gest que va molestar el PSOE. No obstant, el vicepresident segon va arribar a un acord amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos, per suspendre els llançaments de famílies vulnerables mentre duri l’alarma i fer partícips les comunitats autònomes en la recerca d’alternatives habitacionals. No obstant, aquesta entesa deixava fora els talls de subministraments, dependents de la cartera de Ribera.

Informes previs

Ara, els morats han posat sobre la taula de Ribera, segons aquestes mateixes fonts, una proposta similar a la negociada amb Ábalos: «Replicar el sistema acordat per a la suspensió dels desnonaments» pel que fa que siguin els serveis socials els qui determinin la situació de vulnerabilitat de les famílies. Això vol dir que les empreses de subministraments estarien obligades a sol·licitar «als serveis socials un informe abans de procedir al tall amb l’objectiu de comprovar si la família es troba en situació de vulnerabilitat».

Notícies relacionades

«No podem parlar de vivenda digna si no garantim aigua, llum i gas a les famílies», reivindiquen a Unides Podem. Referent a això, remarquen que la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, la podemista Ione Belarra, ha transmès al PSOE que «en ple hivern» no es pot qualificar de vivenda digna un domicili en el qual no hi hagi aigua, llum i gas que «permeti a les famílies escalfar les cases, dutxar-se amb aigua calenta o cuinar».

Igual com van sostenir dissabte passat fonts de la vicepresidència segona, a les files morades consideren que tant les grans forquilles de vivendes –aquells que posseeixin més de 10 immobles– com les grans empreses energètiques «hi posin l’espatlla en plena pandèmia i es corresponsabilitzin de la garantia dels drets humans».