Mor l'expresident de Cantàbria Juan Hormaechea

Va arribar al Govern regional després d'estar al capdavant de l'alcaldia de Santander durant una dècada, entre el 1977 i el 1987

zentauroepp16028478 juan hormaechea201201110049

zentauroepp16028478 juan hormaechea201201110049 / Esteban Cobo

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident de Cantàbria Juan Hormaechea ha mort aquest dimarts als 81 anys. Nascut a Santander el 1939 i llicenciat en Dret per la Universitat d’Oviedo, va ser condemnat el 1994 a sis anys de presó i 14 d’inhabilitació per un delicte de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació. Hormaechea va ser, de fet, el primer president d’una comunitat inhabilitat durant el seu mandat.

Va ser president càntabre durant dues legislatures, entre 1987 i 1995, i va arribar al Govern regional després de ser al capdavant de l’alcaldia de Santander durant una dècada, entre 1977 i 1987. Dotze dies després de conèixer la sentència condemnatòria va presentar la seva dimissió però, davant la falta d’un substitut, va continuar com a president en funcions fins a les eleccions de 1995.

Revilla: «Va tenir grans idees per a Cantàbria» 

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha afirmat avui que Hormaechea va ser un polític amb «llums i ombres» que va tenir «grans idees per a Cantàbria». En aquest sentit, el president ha recordat que Hormaechea va ser condemnat a sis anys de presó i 14 d’inhabilitació «per pràctiques incorrectes en el maneig de la política».

Però ha emplaçat a «valorar les coses positives» en aquests moments «tan durs» en què «hem perdut una persona molt singular».

Al respecte, ha afirmat que Hormaechea «va tenir grans idees per a Cantàbria, i com tothom en política, llums i ombres».

Notícies relacionades

El regionalista ha reconegut que va mantenir amb ell «una relació d’enfrontament molt dura durant moltíssims anys», que, no obstant, després es va convertir en cordial. «A partir que va començar a tenir xacres jo li deia freqüentment i vam tenir fins i tot alguna reunió, algun dinar», ha recordat.

Revilla ha dit que lamenta «profundament» la mort d’Hormaechea i ha traslladat les seves condolences a la família.