'CAS PUIGDEMONT'

L'Eurocambra demana la inclusió del delicte contra la integritat constitucional en l'euroordre

La comissió de llibertats civils avala la incorporació però sempre que l'acció sigui comesa «utilitzant la violència»

zentauroepp50896357 brussels  belgium   14 11 2019   members of the european par191114173918

zentauroepp50896357 brussels belgium 14 11 2019 members of the european par191114173918 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La comissió de llibertats civils del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts un informe en el qual proposa ampliar la llista de 32 delictes –en què no figura ni la sedició ni la rebel·lió– en els quals està prevista l’entrega automàtica d’un acusat objecte d’una euroordre per incloure també els atacs contra «la integritat constitucional dels Estats membres comesos utilitzant la violència». 

El text, que ha tirat endavant amb 45 vots a favor, 14 en contra i 9 abstencions, s’haurà ara de votar en la pròxima sessió plenària tot i que no té caràcter vinculant i és la Comissió Europea la que tindrà l’última paraula sobre el llançament o no d’una reforma d’aquest instrument. «L’objectiu últim és millorar aquest instrument clau de cooperació judicial entre els països de la UE per evitar que els responsables de delictes greus puguin evitar l’acció de la justícia traslladant-se a un altre Estat membre de la unió», ha destacat el ponent del text, l’eurodiputat del PP Javier Zarzalejos, que ha obtingut el suport de Ciutadans i dels Socialistes.

Notícies relacionades

Vox, mentrestant, s’ha abstingut a l’espera d’una eventual proposta que pugui fer la Comissió Europea per reformar el mecanisme que va entrar en funcionament el 2004 i que contempla una llista de 32 delictes per als quals l’entrega d’un acusat és automàtica, sense necessitat de verificar la doble incriminació. Tot i que fins ara l’Executiu comunitari no ha mostrat gaires ganes per retocar l’euroordre, el PP insisteix que la seva actualització és necessària després de 16 anys de funcionament a causa «de les noves formes de delinqüència organitzada, la mobilitat de les persones dins de l’espai Schengen, la persistència del terrorisme i la necessitat de protegir els processos democràtics i l’estat de dret», ha dit Zarzalejos.

La proposta de la comissió de llibertats civils també planteja afegir a la llista la usurpació de la identitat, els crims de genocidi, guerra i contra la humanitat, els abusos sexuals així com determinats delictes contra el medi ambient i l’evasió fiscal. Segons els eurodiputats, els Estats membres només haurien de rebutjar l’execució d’euroordres en supòsits limitats. «La impunitat derivada d’un rebuig infundat d’execució d’una ordre de detenció europea pot tenir un impacte negatiu en l’Estat de dret, sistema judicial, confiança pública en les institucions, en les mateixes víctimes i en la societat en general», ha recordat l’eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundua.

Temes:

Unió Europea