Els plans d'Iglesias després dels Pressupostos

El vicepresident segon vol consolidar el Govern sense la necessitat del recolzament de Cs

Les relacions amb ERC, el PNB i EH Bildu resulten clau en l'estratègia del líder morat

undefined55992746 madrid 26 11 2020  el vicepresidente segundo del gobierno y 201127183308

undefined55992746 madrid 26 11 2020 el vicepresidente segundo del gobierno y 201127183308 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A principis de juliol, amb l’elaboració dels Pressupostos agafant forma, a les files d’Unides Podem van començar els recels pels gestos d’entesa entre el PSOE i Cs. La seva aposta era, des del principi, reeditar la majoria de la investidura i treure Inés Arrimadas de l’equació. Ara, amb els comptes públics a punt de ser aprovats sense el recolzament dels taronges, Pablo Iglesias sembla respirar més tranquil. No obstant, els plans a mitjà termini del vicepresident segon passen ara per consolidar la relació amb ERCPNB i EH Bildu per desactivar Cs durant la resta de la legislatura.

La geometria variable, picar a una porta o una altra depenent de la situació per anar tirant endavant la tasca legislativa, no resulta viable per als morats després que Arrimadas rebutgés dijous passat la «via radical» escollida per Pedro Sánchez per aprovar els Pressupostos. «L’única estabilitat possible per aquest Govern és la que poden donar els socis de govern d’investidura», va sentenciar el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique.

«La majoria [de la investidura] permet afrontar els reptes que té Espanya en el futur»

Pablo Echenique

Portaveu d’Unides Podem al Congrés

No obstant, l’Executiu de coalició no compta amb el suport perpetu d’ERC, el PNB, EH Bildu o Més País. La negociació dels comptes públics ha demostrat que perquè hi hagi una majoria parlamentària resulta necessari negociar i tot sembla indicar que durant els pròxims anys aquesta serà la dinàmica a seguir. Per tant, en la vicepresidència segona consideren imprescindible mimar els socis de la investidura per garantir que la legislatura tira endavant fins al 2023.

Més comunicació

El líder d’Unides Podem vol obrir noves vies de comunicació amb els socis de la investidura per garantir l’estabilitat

Amb el sí als Pressupostos d’ERC, EH Bildu i el PNB sobre la taula, la intenció d’Iglesias és fer un pas més i portar les aliances al següent nivell. En el sector morat del Govern apunten a la necessitat que els partits que van fer possible la formació del Govern bicolor se sentin ara més protagonistes del dia a dia de l’Executiu. La manera d’aconseguir-ho, segons els plans de la vicepresidència segona és augmentar els canals d’informació amb aquests partits perquè les iniciatives presentades per socialistes i morats ja comptin amb el seu aval previ i una garantia que seran aprovades.

Notícies relacionades

Entre els mecanismes per reforçar aquesta relació, els morats consideren necessari crear fórmules de col·laboració real que deixin clara la seva voluntat de diàleg permanent. Sobre això, revelen que un bon mètode per garantir l’estabilitat del Govern podria ser avançar informació als socis sobre la seva acció legislativa per rebre aportacions i negociar la possibilitat d’incloure-les abans de fer pública qualsevol iniciativa.

Des de la vicepresidència segona consideren que fent partícips aquestes formacions d’una petita part del Govern, socialistes i morats gaudirien d’una solidesa més gran per portar a terme l’acord programàtic que van firmar Sánchez i Iglesias fa un any i s’enfrontarien a menys sorpreses. Un exemple del que pretenen evitar serien les discussions públiques originades per la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma o la polèmica sorgida al voltant del decret llei sobre els romanents dels ajuntaments, l’única votació que l’Executiu ha perdut fins al moment.