comptes públics

Cs votarà 'no' als Pressupostos i al·lega que Sánchez ha elegit la «via radical»

«Ha agafat la mà d'Otegi i Junqueras, però no podrà dir que no en tenia cap altra per agafar», diu Arrimadas

zentauroepp55893008 ciudadanos201116132947

zentauroepp55893008 ciudadanos201116132947 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Ciutadans s’ha aixecat de la taula de negociació dels Pressupostos Generals del 2021. Després de setmanes estenent la mà a Pedro Sánchez perquè optés, en paraules d’Inés Arrimadas, per la «via moderada», el partit liberal ha anunciat que rebutjarà els comptes públics que el Congrés votarà dijous, 3 de desembre, perquè el president ha escollit la «via radical d’ERC i Bildu». La principal llei econòmica va ser aprovada ahir en comissió (amb el recolzament del PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB, l’abstenció d’EH Bildu i el rebuig del PP i Cs), seguirà després el seu camí al Senat, tot i que en aquesta Cambra el Govern tindrà menys dificultats per superar els tràmits.

En una roda de premsa, Arrimadas ha proclamat la seva negativa a recolzar els Pressupostos «perquè no compleixen els requisits perquè un partit de centre, moderat i liberal com Cs els pugui recolzar». Malgrat que feia dies que l’Executiu de coalició enviava senyals que apostava per la majoria de la investidura, amb una escenificació vistosa tant de Bildu com d’ERC, i també el PNB, els diputats taronges van preferir continuar negociant amb el Govern. Fonts de la direcció remarquen que aquesta estratègia els ha permès deixar clar davant els ciutadans que Sánchez podria haver buscat una altra aliança (amb ells, amb el PNB i amb partits regionalistes petits) per tirar endavant els Pressupostos. L’abstenció, segons aquestes fonts, no era possible perquè no quedava clar que «aquests Pressupostos són dolents i s’aproven amb mals companys de viatge». 

«Sánchez ha agafat la mà d’[Arnaldo] Otegi i [Oriol] Junqueras, però no podrà dir que no en tenia cap altra per agafar», ha dit. «Hem fet el correcte i ho tornaríem a fer [...] Pensar en Espanya abans que en els seus propis interessos», ha continuat Arrimadas abans de denunciar les «contrapartides intolerables al nacionalisme».

Notícies relacionades

En aquest context, la presidenta de Ciutadans ha remarcat que gràcies a aquest acostament han aconseguit convèncer el Govern que es creï la targeta sanitària única, no apugi l’IVA a la sanitat i l’educació privades i tampoc elevi els trams d’IRPF. No obstant, ha lamentat que no hagin acceptat les seves iniciatives per compensar el dany econòmic que la pandèmia està fent a pimes autònoms ni tampoc prestacions als pares i mares que han de deixar de treballar per poder cuidar els seus fills confinats per la Covid-19.

Aquesta ruptura en aquesta matèria no pressuposa que Ciutadans no pugui recolzar el Govern «durant la resta de la legislatura». «Seguirem sent útils als espanyols [...] No ens posarem a dormir com d’altres», ha afirmat Arrimadas amb referència a Vox, que no ha presentat ni una esmena parcial als Pressupostos i no ha participat en els debats.