L'ENDIMONIAT TAULER POLÍTIC

Les 4 fites d'ERC a canvi del seu recolzament als Pressupostos Generals de l'Estat 2021

Els republicans garanteixen a Sánchez l'aprovació dels comptes i donen estabilitat a la legislatura

undefined55844086 graf8255  madrid  12 11 2020   la ministra de hacienda  mar 201112124922

undefined55844086 graf8255 madrid 12 11 2020 la ministra de hacienda mar 201112124922 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico

El Govern ha aconseguit desbrossar el camí dels Pressupostos del 2021, que comporten l’estabilitat de la legislatura, gràcies a pactes amb diversos partits. Un dels recolzaments clau ha sigut el d’ERC, que aquest dimecres ha ratificat el preacord arribat amb el PSOE, que els republicans asseguren que aportarà 2.300 milions d’euros a les arques catalanes. El pacte es basa en els següents punts:

La clau de la caixa

L’acord inclou «el final del control financer a la Generalitat de Catalunya» imposat el 2015 pel Govern del PP. ERC, davant les eleccions del 14 de febrer, confia que aquesta mesura pugui escenificar-se el gener, en plena precampanya. El juny del 2018, quan va decaure la intervenció de la Generalitat via 155, va desaparèixer la fiscalització més estricta que la Moncloa exercia sobre els comptes catalans. No obstant, es va mantenir la vigilància reforçada sobre les partides de despesa per evitar vel·leïtats independentistes. Per això la Generalitat continua remetent cada mes a Hisenda un certificat de la seva comptabilitat.

La fiscalitat

El Govern central ha acceptat la creació d’un «comitè bilateral» per elaborar una reforma fiscal «justa» i un grup de treball específic per a la reforma de l’impost sobre les grans fortunes amb l’objectiu d’acabar amb el que defineix com «el paradís fiscal» de la Comunitat de Madrid. Es tractaria d’eliminar els avantatges fiscals de la regió per la seva condició de capital d’Espanya i d’avançar en una harmonització fiscal. Segons Hisenda, aquestes mesures s’articularan fora dels Pressupostos, previsiblement amb la reforma del model de finançament autonòmic a partir del febrer.

Les beques

La Moncloa també es compromet a liquidar el deute existent del Govern amb la Generalitat en la gestió de les beques des del 2005, quan es va aprovar el traspàs. L’acord no concreta ni la quantia, que ERC estima entorn dels 18 milions d’euros, ni els terminis de devolució.

Els autònoms

El pacte contempla l’ampliació un trimestre més de la moratòria de les cotitzacions a la Seguretat Social per als autònoms, fins al març del 2021, així com el compromís d’anar revisant-les amb aquesta mateixa periodicitat.