NEGOCIACIÓ ENTRE ELS REPUBLICANS I EL PSOE

ERC i el PNB aclareixen els Pressupostos de Sánchez

Els republicans pacten que s'aixequi el control dels comptes de la Generalitat heretat de Rajoy

Els nacionalistes bascos aconsegueixen noves inversions per a Euskadi i l'alienació de les casernes de Loyola

undefined55412270 13 10 2020 v deo  erc dice que pp cumple requisitos para ser201020120835

undefined55412270 13 10 2020 v deo erc dice que pp cumple requisitos para ser201020120835 / POOL Bernardo Diaz El Mundo

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ja ho té fet. El bloc de la investidura es consolida i recolzarà els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021, els primers que el dirigent socialista tirarà endavant malgrat que fa dos anys i mig que està a la Moncloa. ERC i el PNB han trepitjat aquest dimarts l’accelerador per confirmar el seu suport als comptes públics i mirar de treure de l’equació Ciutadans. No ho han aconseguit, almenys per ara, perquè, malgrat aquests acords i l’anunci de Bildu que també els recolzarà, els d’Inés Arrimadas asseguren que continuaran negociant amb l’Executiu de coalició fins a l’últim moment. Sánchez té socis de sobres.

Entre els diputats del PSOE (120), Podem (35), el PNB (6), ERC (13) i Bildu (5), el president del Govern ja compta amb 179 ‘sís’, tres més del número màgic del 176 que li assegura que tiren endavant. Si a sobre Ciutadans (10) acaba recolzant-los perquè «és d’esquerres ara», en paraules burletes de Gabriel Rufián, encara millor per a Sánchez i els seus ministres, que han repetit moltes vegades, sobretot després de l’esclat de la pandèmia, que volen uns Pressupostos «transversals», pactats «a dretes i a esquerres». La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del PSOE a la Cambra baixa, Adriana Lastra, continuaran els contactes amb altres grups com Més País, els partits regionalistes de les Canàries, Cantàbria i Terol, perquè aquesta majoria sigui encara més àmplia. El tràmit al Congrés acabarà amb una votació per seccions el dijous 3 de desembre.

El matí ha començat amb una roda de premsa del portaveu del PNB, Aitor Esteban. «Han sigut dies intensos, de moltes trucades, d’intercanvi de documents. Pràcticament sobre la botzina hem aconseguit acordar un segon paquet d’esmenes», ha declarat. La formació nacionalista ja havia arribat divendres a una primera tanda d’acords amb el Govern, entre aquests, la supressió de l’impost al dièsel, però aquest dimarts ha afegit que ha aconseguit incorporar-hi un altre conjunt d’esmenes centrat en inversions per a infraestructures logístiques, aeroportuàries i ferroviàries a Euskadi (entre altres, la supressió de diversos passos a nivell i un túnel de desviació per evitar inundacions); iniciatives per impulsar la competitivitat, les energies renovables i la innovació econòmica, i finalment l’alienació de les casernes de Loyola (Sant Sebastià). Les instal·lacions passaran del Ministeri de Defensa a l’ajuntament abans que acabi l’any vinent.

Quatre hores després ha arribat el torn d’ERC. Rufián ha concretat que la vigília va arribar a un «preacord» amb Montero i Lastra per donar suport als comptes públics a canvi de, per ara, aquestes condicions: «el final del control financer a la Generalitat de Catalunya», la creació d’un «comitè bilateral» per elaborar una reforma fiscal «justa» i acabar amb el «paradís fiscal de Madrid», la liquidació del deute existent de la partida de beques des del 2005 i l’ampliació de la moratòria de les cotitzacions a la seguretat social per als autònoms fins al març del 2021. Rufián espera poder incloure-hi més peticions per qualificar-ho d’«acord» i donar per liquidada la negociació. La direcció d’ERC es reunirà dimecres al matí per donar el seu vistiplau i conèixer el document complet. Més tard, Rufián i Pere Aragonès, president interí de la Generalitat, oferiran una roda de premsa per comunicar la seva decisió definitiva i anunciar alguna novetat més del que han aconseguit pactar. En la cúpula republicana donen per fet que la campanya de Junts per haver arribat a un acord amb la Moncloa serà «duríssima». 

Ciutadans es manté en la taula de negociació malgrat el recolzament al Govern dels independentistes catalans i bascos

ERC, que s’enfronta a unes eleccions autonòmiques el 14 de febrer, espera que l’aixecament del control sobre les despeses de la Generalitat pugui confirmar-se (i escenificar-se) al gener, en precampanya. El juny del 2018, quan va decaure el 155 pel qual Mariano Rajoy va intervenir l’Executiu català, va desaparèixer la fiscalització més estricta que la Moncloa exercia sobre els comptes de la Generalitat. No obstant, es va mantenir la vigilància reforçada sobre les partides de despesa per evitar vel·leïtats independentistes.

Cs brandeix la targeta sanitària

Notícies relacionades

Minuts després de Rufián, ha comparegut a la sala de premsa el portaveu parlamentari de Ciutadans, Edmundo Bal, que ha assegurat que el seu partit continua negociant també amb el Govern, ja que ha acceptat algunes de les seves propostes, entre d’altres, la creació de la targeta sanitària única. 

Ciutadans havia plantejat els Pressupostos com un dilema per a Sánchez: «O ERC o nosaltres». ¿Ha elegit el president els republicans?, se li ha preguntat. «ERC no té cap acord encara», ha contestat Bal traient importància a les paraules de Rufián. «La targeta sanitària és una de les reivindicacions històriques del meu partit [...] És una molt bona notícia», ha insistit Bal, que defensa els seus contactes amb la Moncloa malgrat que alimenti la via d’ERC. No obstant, davant la insistència de la premsa, ha afirmat: «És impossible una foto final en la qual hi hagi ERC i Bildu, i Ciutadans».