EN EL CONGRÉS

Un diputat de Bildu condemna el «terrible» atemptat d'ETA del qual va ser víctima un parlamentari de Vox

L''abertzale' Jon Iñarritu mostra la seva «solidaritat i condol» a Salvá, pare d'un guàrdia civil assassinat

Les seves paraules arriben enmig de la polèmica pel recolzament del partit basc als Pressupostos

politica / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Enmig de la polèmica per l’entesa entre EH Bildu i el Govern de coalició, amb l’oposició retraient a Pedro Sánchez que dialogui amb els «hereus» d’ETA, el diputat de la formació ‘abertzale’ Jon Iñarritu va desconcertar gran part de l’arc parlamentari amb una condemna expressa a un atemptat terrorista que el 2009 va segar la vida de Diego Salvá Lezaun, el fill d’Antonio Salvá Verd, parlamentari de Vox

Enmig de la Comissió d’Afers Exteriors, Iñarritu es va dirigir a Salvá per dir-li que, com ja va fer fa 11 anys, «condemna» i «rebutja» aquest «terrible assassinat» que va acabar amb la vida de dos guàrdies civils, Salvá Lezaun i el seu company Carlos Sáenz de Tejada García. Les paraules d’Iñarritu –que va pertànyer a l’extinta Aralar, un dels partits que van integrar la coalició Bildu, i que, al contrari que Sortu, sí que va condemnar el terrorisme– es van produir després que el diputat de Vox fes referència a l’atemptat contra el seu fill amb un explosiu situat sota un cotxe de la Guàrdia Civil a Mallorca, l’últim amb víctimes mortals de l’organització terrorista.

«Allò que vaig sostenir fa 11 anys ho segueixo sostenint igual, igual. Tota víctima de qualsevol violència mereix tot el meu respectesolidaritat condol», va asseverar el parlamentari ‘abertzale’, que va haver de demanar en diverses ocasions al president de la comissió, el socialista Pau Marí-Klose, que li permetés continuar malgrat desviar-se de l’assumpte que estaven tractant. Mentrestant, Salvá escoltava silenciós i atent com el diputat d’EH Bildu li va assegurar que té tot el seu respecte «com a persona» i la seva «solidaritat personal i profunda» com a víctima de la banda terrorista.

«Allò que vaig sostenir fa 11 anys ho sostinc igual. Tota víctima de qualsevol violència mereix tot el meu respecte, solidaritat i condol»

Jon Iñarritu

Diputat d’EH Bildu al Congrés

Iñarritu no es va quedar allà i va fer referència al nom de la sala del Congrés en la qual s’estava celebrant la comissió: Ernest Lluch. «Fa 20 anys que va ser assassinat, una persona a la qual vaig conèixer, un exemple en el diàleg, en la política, i també vull transmetre aquesta solidaritat a la seva família», va afirmar. Unes paraules que arriben pocs dies després del 20 aniversari de l’assassinat de l’exministre socialista perpetrat per ETA.

Acusacions recurrents

Bildu ha rebut innombrables crítiques, de gairebé tot l’hemicicle, per no haver condemnat el terrorisme, malgrat que la banda va abandonar l’activitat armada el 2011 i va desaparèixer fa més de dos anys. És, de fet, el pas que les forces democràtiques li exigeixen, el de la repulsa del passat d’ETA i del seu braç polític, Batasuna

Otegi refusa condemnar ETA però sí que remarca el seu paper en el final de la banda

Arnaldo Otegi, líder de la coalició i del principal partit que la compon, Sortu, ha refusat condemnar les accions d’ETA. De fet, en una de les seves entrevistes més polèmiques, el juny del 2019 a TVE, va rebutjar en diverses ocasions condemnar la banda, al·legant que era més important «haver contribuït al final de la violència armada» abans que bloquejar-se en les paraules. Segons ell, les converses que van conduir al final de la banda el 2011, en les quals ell va participar, eren la seva aportació al procés. Tampoc va voler demanar perdó a les víctimes i dir «terrorisme» a la violència d’ETA.

Notícies relacionades

El debat ha crescut arran de la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021. El ‘sí’ dels abertzales va desencadenar una tempesta dins del mateix PSOE, perquè alguns barons i dirigents històrics se sentien incòmodes, o directament van rebutjar, tota entesa amb Bildu. La cúpula socialista i el mateix president, Sánchez, han estat incidint en l’última setmana en què no hi ha «pacte» amb els d’Otegi, i que el substancial és que van ser 198 els vots, des de l’esquerra a la dreta, els que van tombar les esmenes de totalitat que van permetre que els comptes seguissin el seu camí. 

«Tot i que a alguns no els agradi, aquests 198 escons representen l’Espanya legítimament votada pels espanyols. L’Espanya democràtica està representada en tots i cada un dels escons», va apuntar Sánchez en la seva compareixença de diumenge passat a la Moncloa. Les úniques sigles que importen al Govern, va dir, són «les de PGE», les dels Pressupostos. Això sí, va puntualitzar que li semblen «fatal» els homenatges a etarres (‘ongi etorri’) que empara Bildu i que òbviament no ho comparteix.