COMPAREIXENÇA A FERRAZ

Ferraz dilueix l'acostament a Bildu després de les crítiques: «No hi ha cap pacte»

Ábalos insisteix que la formació 'abertzale' només ha ajudat fins ara a rebutjar les esmenes de totalitat, com Cs, i no és segur el seu 'sí' final

Respon a Guerra que les «realitats i responsabilitats són diferents» a les del seu temps i que la prioritat és disposar d'uns nous comptes

50608543378 ebc9126e54 k

50608543378 ebc9126e54 k / INMAMESA

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«No hi ha cap acord de Govern, ni cap voluntat de fer societat [amb Bildu] per al Govern». Les paraules de José Luis Ábalos, número tres de la nomenclatura socialista i ministre de Transport, no podien ser més taxatives. Les pronunciava aquest dilluns després de la reunió de l’executiva a Ferraz, just després de diversos dies de soroll intern com a conseqüència de l’acostament del Govern de coalició a la formació d’Arnaldo Otegi per als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021. 

No obstant, fins ara el PSOE no havia renegat d’aquest terme: pacte. Havia donat per bona la negociació amb l’esquerra ‘abertzale’. No va sortir tampoc a desmentir-lo Otegi quan, dimecres passat, va anunciar que el seu grup estava molt pròxim a donar suport als comptes de l’any vinent, afirmació que immediatament va celebrar el vicepresident segon, Pablo Iglesias, per a qui era una bona notícia que el bloc d’investidura es reforcés, que sigui «de legislatura i de direcció d’Estat». 

«Normalitzar significa integrar en el debat parlamentari, però això no t’obliga a tenir cap acord amb un grup»

José Luis Ábalos

Secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport

Aquest dilluns, el secretari d’organització ha rebaixat aquesta aproximació a Bildu. «No hi ha pacte. El que hi ha hagut és una actitud d’un grup que no s’ha sumat a les esmenes de totalitat que no tenien més objecte que obstruir la possibilitat d’uns Pressupostos. No hi ha cap acord», ha insistit, recordant que també el PP i JxCat van coincidir en el rebuig dels PGE i no per això es parla d’aliança. En diverses ocasions, Ábalos ha reiterat que no hi ha cap més acord amb els d’Otegi «que estar en el debat de les esmenes», i a partir d’aquí comença una negociació sobre les propostes dels grups que ningú sap com acabarà.

Pot fer «el que vulgui»

Bildu, per tant, com Cs, va apuntar, va rebutjar les esmenes de devolució. «No hi ha cap garantia que recolzin els Pressupostos», ha arribat a afirmar. L’esquerra ‘abertzale’ «està en el seu dret de fer el que vulgui. No tenim mecanismes perquè no expressi l’orientació del seu vot», ni el PSOE va a «renunciar als vots de ningú». «Normalitzar», el que pretén la direcció i el que ha explicat aquests dies, «significa integrar en el debat parlamentari, però això no t’obliga a tenir cap acord amb un grup. Els acords seran de les votacions de les esmenes respecte a les despeses i els ingressos, que és on es produirà el debat, i en funció d’això es produeix l’acord com amb la resta de grups», va argumentar el ministre, pes pesant de l’Executiu i del partit.

Ábalos remarca el recolzament «en la seva totalitat» de la cúpula a l’estratègia del Govern tret d’apreciacions d’«escenografia»

Ábalos ha destacat que l’important és que els PGE segueixen ara el seu curs, i aquí el PSOE espera que Cs «pugui continuar col·laborant, en els continguts», en les esmenes parcials. Perquè el que «preocupa la dreta» és l’aposta per l’«estabilitat» que fa el Govern i que suposarà l’aprovació del text. 

El secretari d’Organització va indicar que, en la reunió de l’executiva, «en la seva totalitat», es va aplaudir l’actuació del Govern i del grup parlamentari. Sí hi va haver «una apreciació d’escenografia, no de contingut», va relatar. Aquesta apreciació la va fer el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, molest amb l’ostentació que va fer Iglesias de l’anunci amb Bildu, actitud que també va irritar molts dirigents socialistes, també de la cúpula, com va evidenciar aquest diumenge la número dos, Adriana Lastra, en una entrevista amb ‘elDiario.es’

Vara, no obstant, va deixar «molt clar» que recolza el Govern. I tant ell com la resta de dirigents que poden haver tingut «alguna impressió» del recolzament de Bildu ha manifestat «aquesta mateixa voluntat» de suport a l’Executiu, el que ha pogut constatar després de parlar amb ells. «Més enllà de determinades circumstàncies, entenen quin és la realitat del país, i sens dubte no tenen cap intenció ni interès a ser utilitzats pels qui no volen a aquest Govern i al PSOE», va assenyalar.

I és que el PPha desafiat els barons socialistes a «plantar cara» al seu líder. Ábalos va afegir que Ferraz no dona «ordres» a les federacions perquè tenen la seva «autonomia», també per «expressar-se lliurement sobre temes de política nacional». 

No es farà «societat»

La crítica més punyent, no obstant, va venir aquest dilluns de l’exvicepresident del Govern Alfonso Guerra. La va fer aquest dilluns a ‘La hora de La 1’, a TVE. L’històric dirigent va qualificar l’acord amb els d’Otegi d’«absolutament menyspreable» i va advertir que molts ciutadans i molts socialistes tenen «un nus al coll» i voldrien cridar «amb Bildu no». Ábalos va indicar que la direcció «respecta» totes les opinions, però «les realitats són molt diferents» i també les «responsabilitats» de cada un. «Nosaltres tenim una responsabilitat molt important, que és treure el país de la crisi, per a això necessitem els comptes públics. En això posarem la nostra força, no tenim més temps per a altres especulacions», va concloure.

Ferraz creu que s’està exagerant el recolzament de Bildu, quan van ser 12 partits els qui van ajudar a tramitar els comptes

Notícies relacionades

Ábalos va insistir que no es vol fer soci preferent a Bildu. «No hi ha cap voluntat de fer societat per al Govern», «no hi ha cap acord», no va deixar de reiterar. Per al PSOE, la formació ‘abertzale’ no és més que una «excusa per no parlar de l’important i per amagar qüestions de severes derrotes que a dreta està patint».

S’està «sobredimensionant» aquest assumpte, va dir, quan «han sigut 12 les formacions que s’han oposat que no hi hagi debat dels Pressupostos» (PSOE, Unides Podem, ERC, Ciutadans, Més País-Compromís, PDECat, PNB, Bildu, PRC, Nova Canàries i Terol Existeix). I «si abans es demonitzava ERC, ara l’elegida és Bildu», va afegir. El ministre va al·legar que el que hi ha darrere és «no reconèixer la legitimitat» de l’Executiu de coalició i la victòria del PSOE a les urnes.