DEBAT DE LES ESMENES A LA TOTALITAT

El recolzament de Bildu als Pressupostos desencadena crítiques de l'oposició i en el PSOE

Iglesias aplaudeix el suport d'Otegi i s'alegra d'allunyar més Cs de la foto final

Casado considera que els comptes de Sánchez suposen «malbaratament i atur»

zentauroepp55407351 iglesias201014092750

zentauroepp55407351 iglesias201014092750 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

L’anunci d’Arnaldo Otegi de bon matí a Radio Euskadi que EH Bildu votarà a favor dels Pressupostos Generals del 2021 i l’aplaudiment gairebé simultani de Pablo Iglesias a la porta posterior del Congrés van sacsejar dimecres el debat de les esmenes a la totalitat dels comptes. Ni una cosa ni l’altra van agradar a part de l’oposició i al president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara.

Els grups parlamentaris decidiran aquest dijous si tomben els Pressupostos i n’impedeixen la tramitació o no. Pedro Sánchez sap la resposta des de fa dies: superarà la votació i a més, al final del camí, a principis de gener, quan s’aprovin de manera definitiva, tindran el ‘sí’ de tots els partits que van permetre la seva investidura, inclosos els d’EH Bildu i ERC.

«La política és també l’art del que no es veu», respon Iglesias quan li pregunten si ha negociat amb Otegi

Iglesias va celebrar que els cinc diputats abertzales votin favorablement als comptes, un gest amb què empenyen una mica més d’aquesta negociació Ciutadans. «Fa mesos que diem que era inviable el recolzament de Cs a uns Pressupostos d’un Govern d’esquerres», va dir el número tres de l’Executiu. Davant la pregunta de si ell ha negociat amb Otegi o Podem amb Bildu, va respondre: «La política és també l’art del que no es veu».

Quatre hores més tard, a la tribuna, Pablo Casado va recordar i va repetir aquesta frase i la va censurar. El líder del PP, com més tard va fer Vox, va lamentar que Sánchez tregui els comptes amb els partits «que volen destruir la nació espanyola». «Dir que són ‘Pressupostos país’ quan porten el segell de Bildu, d’ERC i del partit més radical que forma part d’un Govern a la UE, com és Podem, no és la millor definició», li va dir a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. El cap de l’oposició creu que els Pressupostos condueixen a una «crisi sense pal·liatius», amb «dèficit, deute, malbaratament i atur».

Notícies relacionades

Casado va afirmar que ell ha allargat la mà a l’Executiu per pactar els comptes, tot i que va obviar dir que ho va fer a canvi de condicions que haurien suposat una esmena total del mateix Sánchez (va exigir que tragués Dolores Delgado com a fiscal general i liquidés la taula de negociació amb ERC).

La crítica del PP i de Vox va trobar un aliat en el PSOE. Fernández Vara va lamentar a Twitter que Bildu hagi de ser «rellevant». No va agradar el missatge al Govern ni a la direcció del partit. A Ferraz es van mossegar la llengua. El veuen cada vegada més allunyat de Sánchez. «El que vulgui, hi serà», van respondre fonts de la Moncloa restant transcendència al recolzament de Bildu.