podem

La Fiscalia advoca per tornar la causa d'Iglesias a l'Audiència Nacional

Entenen que la investigació no es va tancar i existeixen assumptes que consideren que s'han d'aclarir abans de fixar una posició definitiva

undefined55440518 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro de derecho201016115553

undefined55440518 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro de derecho201016115553 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La fiscalia considera que el Suprem ha de tornar l’exposició raonada del vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, a l’instructor del ‘cas Dina’ a l’Audiència Nacional perquè practiqui una sèrie de diligències abans de fixar una postura sobre el líder de Podem.

Fonts fiscals han informat a EFE que aquesta és la posició que els vuit fiscals de sala han acordat en l’informe que ultima la fiscal Pilar Fernández per remetre la a Sala Penal de l’alt tribunal, que haurà de prendre la decisió.

Els fiscals creuen necessari tornar el procediment al jutge Manuel García Castellón perquè entenen que l’instructor es va precipitar a l’enviar l’exposició raonada al Suprem, ja que, segons la seva opinió, la investigació no es va tancar i existeixen assumptes que consideren que s’han d’aclarir abans de fixar una posició definitiva sobre el futur processal d’Iglesias.

García Castellón es va dirigir al Suprem atesa la condició d’aforat d’Iglesias i va demanar que se l’investigués pels presumptes delictes de descobriment o revelació de secrets, amb agreujant de gènere, danys informàtics i acusació o denúncia falsa i simulació delicte.

«Actuació falsària»

El jutge considera que Iglesias va utilitzar de forma fraudulenta el procediment judicial on s’investigava el presumpte robatori de la targeta de mòbil de Bousselham, per intentar aconseguir algun tipus d’avantatge electoral davant els comicis d’abril del 2019. En el seu escrit, qualifica de «conscient i planificada» la seva «actuació falsària» i l’acusa de fingir «davant l’opinió pública i davant el seu electorat, haver sigut víctima d’un fet que sabia inexistent, poques setmanes abans d’unes eleccions generals».

Notícies relacionades

Segons la seva tesi, sota les instruccions d’Iglesias, i amb el beneplàcit de la direcció de l’assessoria jurídica de Podem, van presentar la desaparició del telèfon de Dina «com un encàrrec realitzat pel Govern del PP a l’excomissari Villarejo, per publicar al digital ‘OK Diario’, en el context d’una campanya per perjudicar Iglesias, i per tant Podem».

El jutge indica que Iglesias va rebre la targeta el gener del 2016 del president del Grup Zeta Antonio Asensio, va comprovar que tenia arxius de caràcter molt íntim i, «malgrat això», la va guardar durant un temps «sense dir-ho a la seva propietària». Quan l’hi va tornar, va assenyalar, aquesta ja era «inservible per al seu funcionament».