El PP condemna el discurs antieuropeista de Vox, però no aclareix el vot

Els populars es debaten entre l'abstenció i el rebuig d'una moció «inútil» i «inoportuna»

Almeida afirma que Abascal va arribar amb el seu discurs «al cim del disbarat»

undefined55518799 madrid  21 10 2020  politica mocion de censura en el congres201021175145

undefined55518799 madrid 21 10 2020 politica mocion de censura en el congres201021175145 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

«Vergonyós espectacle de Vox en la moció de censura», va escriure a Twitter José Ignacio Echániz, portaveu adjunt del PP al Congrés. Va ser la primera reacció dels conservadors davant el discurs de Santiago Abascal. A més de repetir els seus atacs contra l’estat autonòmic i el Govern «socialcomunista», el líder ultra havia carregat contra la construcció de la Unió Europea i el multilateralisme i va posar en dubte el canvi climàtic i l’origen de la Covid-19. Una sèrie de mitges veritats i mentides que van incomodar els diputats del PP, que es van remoure en els seus escons i van murmurar amb algunes de les peroracions.  

«No és una moció de censura, és una presa de pèl. La seva inutilitat la converteix en un espectacle circense»

Teodoro García Egea

Secretari general del PP

En la primera aturada del debat, al migdia, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va convocar la premsa. Volia parlar. Semblava que el PP anava a revelar el seu sentit del vot, però no va ser així. El número dos de Pablo Casado va insistir que és una moció «inútil», perquè no compta amb prou suports, i «inoportuna», perquè dona ales a Pedro Sánchez, i es va resistir a concretar si s’abstindran o votaran en contra. García Egea va considerar que les crítiques d’Abascal a la Unió Europea van ser «un error», que per al PP és l’«únic contrapès real al Govern de Sánchez» com, segons la seva opinió, s’ha vist en l’avís que li ha llançat Brussel·les davant la reforma que pretén del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Amb referència a aquest tema, el secretari general va remarcar la «utilitat» de Casado, que la setmana passada va viatjar a la capital belga per informar el Partit Popular Europeu dels canvis que impulsa el Govern i va aconseguir reunir-se amb Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Aquest «rigor, serietat i feina ben feta», assenyalen a l’equip del líder del PP, és el que necessiten els espanyols.

No hi ha llibertat de vot

El debat continuarà dijous a les nou i serà el torn d’escoltar els representants de Podem i Casado, entre d’altres. Oficialment, els populars no han volgut confirmar que sigui ell el que pugi a la tribuna, tot i que diversos diputats de la direcció del grup donen per fet que «ha de donar la cara» en una moció que Vox ha dissenyat també contra ell. El PP remarcarà la impossiblitat que la iniciativa (Vox té 52 escons) tiri endavant, perquè es necessitarien, repeteixen aquests dies alts càrrecs del partit, els vots de tota la dreta, el centre i de «Bildu, ERC i JxCat». 

Notícies relacionades

El president del PP va voler escenificar ja aquest menyspreu a Abascal no assistint al debat durant la tarda. Va preferir anar-se’n al despatx i mantenir una videoconferència amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de comerç, Valdis Dombrovskis. A ell li va explicar la seva proposta, descartada per Pedro Sánchez fins ara, de la necessitat de crear una «autoritat independent» que gestioni els fons europeus per a la Covid-19.

El portaveu del PP, José Luis Martínez-Almeida, va dir que amb el seu discurs el líder de Vox havia arribat «al cim del disbarat» per denunciar una «conspiració galàctica i planetària» quan es va referir al coronavirus i el canvi climàtic. En la votació, en la qual Casado no ha donat llibertat de vot, es veurà si s’absté davant els disbarats d’Abascal o dona un no, com diversos diputats s’atrevien a reclamar en privat després de les 10 hores de la primera jornada.