Abascal demana governar per «aturar el procés de destrucció d'Espanya»

El líder de Vox acusa Sánchez de portar el «caos i la ruïna» i s'ofereix al PP per construir una «alternativa»

Demana el final de l'estat autonòmic i llança dubtes sobre el canvi climàtic i l'origen de la Covid-19

abascal-elecciones / periodico

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El líder de VoxSantiago Abascal, ha defensat la seva candidatura a la presidència del Govern en el debat de la moció de censura que ha començat aquest matí al Congrés amb un discurs farcit d’al·lusions el «virus xinès», a ETA, als Estats Units, negacionista del canvi climàtic i antieuropeista. Unes bases sobre les quals ha construït els seus atacs a l’Executiu i la seva proposta a la Cambra per treure Pedro  Sánchez de la Moncloa per «aturar el procés de destrucció d’Espanya» per les aliances que el dirigent socialista manté amb Unides Podem i els partits independentistes.

Poques novetats en el seu discurs. Gairebé una hora i mitja ha tardat el líder ultra en explicar, de manera succinta, el seu full de ruta: el final de l’estat autonòmic, la recuperació de les competències transferides, la rebaixa d’impostos i una política econòmica proteccionista. A l’estil de Donald Trump als EUA, ha advertit contra l’arribada d’immigrants i ha llançat dubtes sobre el canvi climàtic i l’origen de la Covid-19. 

A la tribuna, ha promès que, si tirés endavant la seva iniciativa, una cosa que sap que no es produirà perquè no té prou suports, convocaria eleccions generals abans del desembre perquè els ciutadans, han de jutjar els «mesos de caos i ruïna» que Sánchez ha portat al país. Fins aquell moment, Abascal ha assegurat que crearia un Govern d’emergència compost per un reduït nombre de ministres per prendre les decisions «tècniques i política» necessàries. 

El dirigent d’ultradreta s’ha dirigit al grup del PP i s’ha ofert per construir junts no només «una alternativa política», sinó també cultural i amb un «model territorial basat en la convivència». Ha recordat que els van facilitar el govern en tres autonomies (Andalusia, Madrid i Múrcia) i ha dit amb to de lament que cada vegada la distància entre Vox i el PP és «més gran». «Ara em toca demanar-los el vot a vostès. A la seva mà està demostrar que, malgrat les enormes diferències entre tots, s’ha de construir una alternativa a aquest desastre que tenim davant», ha conclòs mirant Pablo Casado.  

No ha fet referència als escàndols de corrupció dels populars. Abans del debat, el líder del PP només ha confirmat que no donarà un ‘sí’ a la moció de censura, però no ha volgut aclarir si ordenarà votar ‘no’ o abstenció. Casado volia veure amb quin to li parlava Abascal, antic company de files i ara competidor directe davant l’electorat de dretes.

abascal-alternatia-pp / periodico

Franco i el socialisme

Abascal ha tornat a afirmar que l’Executiu de Sánchez és el pitjor dels «últims 80 anys», incloent-hi la dictadura franquista. Segons el seu parer, no és un Govern, és «en realitat un front popular social comunista en aliança amb els separatistes i els terroristes». «Una màfia», ha conclòs, una paraula que ha utilitzat en innombrables ocasions per referir-se a l’Executiu i els seus socis. Abascal s’ha referit als partits independentistes en diverses ocasions com «okupes» i «colpistes» i els veu com a «renegats», perquè «reneguen» de la pàtria espanyola. «No són diputats legítims d’aquest Congrés», ha afegit, abans de tornar a demanar la il·legalització d’aquestes formacions.

No obstant, el líder de Vox ha mirat d’allunyar-se, en certa manera, de la dictadura a l’assegurar que «no beneficiaria al futur que existís ara un partit polític que es declarés franquista perquè és una cosa del segle passat». Tot seguit, ha aprofitat per igualar la dictadura de Franco amb el socialisme, a l’assegurar que aquest corrent ideològic tampoc «beneficia» Espanya en l’actualitat.

Iglesias i la seva roba

També ha atacat amb duresa el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i Unides Podem, als quals veu amb «els terroristes ‘antifas’ als Estats Units, amb els terroristes d’Altsasu a Espanya i amb els seus amics i correligionaris del narcosocialisme» a Iberoamèrica. A més, ha acusat el secretari general de Podem d’haver carregat contra la monarquia, volent enderrocar les bases de la democràcia espanyola. 

Entre els retrets a Iglesias, Abascal ha arribat a criticar al vicepresident segon la seva vestimenta, que, segons ha dit, és «pitjor del que exigeix l’etiqueta en els ‘botellons’ de la facultat». Referent a això, el líder de Vox ha assenyalat que els morats falten al respecte al Rei, a la sobirania nacional i a tots els treballadors del Congrés dels Diputats que acudeixen uniformats quan entren vestits la Cambra baixa com si anessin a una «herriko taberna». 

La gestió de la pandèmia

Respecte a la pandèmia, Abascal ha acusat l’Executiu d’ocultar les dades de morts i d’haver actuat tard, permetent que el virus s’expandís per Espanya, tot i que no ha esmentat cap proposta per millorar el sistema sanitari. A més, el líder de Vox ha carregat contra la Xina i la gestió del president espanyol, l’actuació del qual ha qualificat de «negligent i criminal». Igual que Trump, ha acusat el país asiàtic de produir «artificialment» el «virus xinès» o bé d’actuar amb «ocultacions» permetent que s’estengués per tot el planeta. «La Xina ha de pagar», ha etzibat. 

En aquest assumpte ha recordat que el Govern de Mariano Rajoy (PP) va firmar un pacte de cooperació amb la Xina que ha demanat «trencar». Ha llançat l’avís quan ha vist que alguns diputats del grup de Casado reien amb les seves paraules sobre l’origen i la propagació del virus: «Veig certes rialles en aquest grup –els ha replicat–. Els recordo que tenen un pacte d’amistat amb el Partit Comunista Xinès (PCCh) que farien bé a trencar aviat». Es referia Abascal a un memoràndum firmat l’abril del 2013 a Suzhou per la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, per promoure «l’entesa, l’intercanvi i la cooperació» amb el Partit Comunista.

La «ruïna» d’Europa

Notícies relacionades

«Europa no és la nostra solució, però, com segueixin vostès en el Govern, acabarem sent el seu problema», ha sentenciat Abascal després d’un discurs antieuropeista en el qual ha criticat els dirigents de la Unió Europea i ha menyspreat els més de 140.000 milions d’euros que arribaran en forma d’ajuts. «Aquests diners que ha aconseguit vostès no arribaran a temps ni en prou quantitat», ha etzibat a Sánchez abans d’assenyalar que Europa no salvarà Espanya, sinó que serà Espanya que se salvarà a si mateixa. 

També ha dedicat diversos minuts a posar en dubte l’escalfament global del planeta per les activitats industrials. «Vostès que es riuen dels creients, han comprat una religió supersticiosa», ha dit.