Aragonès demana una estratègia comuna a l'independentisme si se supera el 50%

Borrás reitera la seva disposició a ser candidata el 14-F

zentauroepp55231425 barcelona      02 10 2020      pol tica   entrevista al vice201003160855

zentauroepp55231425 barcelona 02 10 2020 pol tica entrevista al vice201003160855 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

N’hi ha prou amb escoltar els principals actors polítics de l’independentisme, la postconvergència i ERC, per endevinar quin serà el pròxim gran focus de polèmica i cisma en aquest moviment. Les dues faccions coincideixen en la importància de superar el 50% de vot per a totes les llistes independentistes en les pròximes eleccions del 14-F. Però dissenteixen sobre què fer, o què significaria, aconseguir aquest objectiu.

Davant això, el president substitut, en paper de líder extramurs d’ERC, Pere Aragonès, va defensar ahir, com ho van fer en la vigília Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, la necessitat d’assolir aquest 50%. No per exigir una mediació de la UE, com van assenyalar els tres expresidents, sinó «com a primer pas absolutament necessari per guanyar legitimitat interna i externa». 

Això sí, va afegir que l’independentisme «ha de tenir una estratègia» comuna «perquè quan l’Estat juga o ens vol fer jugar a una partida que no és la democràtica, té sempre les de guanyar». 

«En el joc de la força ens envien la Guàrdia Civil, la policia nacional, la cúpula judicial alineada amb la dreta, fiscals, el Rei... tots allà», va descriure Aragonès a la presentació a Vilanova i la Geltrú del llibre d’Oriol Junqueras i Marta Rovira ‘Tornarem a véncer’. 

Precisament la secretària general republicana, des de Ginebra, va cridar, per la seva part, a recuperar la complicitat entre «el carrer i les institucions que van fonamentar l’èxit de l’1-O».

Segona postulació 

 Una altra de les diferències entre JxCat, PDECat i ERC és que només aquests últims tenen clar qui serà el seu candidat (Pere Aragonès). En el puigdemontisme se succeeixen els moviments de postulació, alguns de reiterats, com el que ahir va fer Laura Borràs.

Notícies relacionades

Com ja va fer fa uns dies, la diputada al Congrés va asseverar, a Catalunya Ràdio, que «si Puigdemont i la militància ho decideixen», ella està «a disposició».

Una vegada culminat el procés de congrés de JxCat, la formació té previst aprovar el seu reglament intern de primàries per confeccionar les llistes electorals els propers 7 i 8 de novembre, tot i que no s’ha concretat encara quins llocs es triaran per aquest procediment.