SENSE TANCAR EL PACTE AMB PODEM

El Govern central assumeix el retard en els Pressupostos: no els presentarà fins a l'octubre

Montero apunta el 29 de setembre com la possible data d'aprovació del sostre de despesa pel Consell de Ministres

El projecte de llei arribaria al Congrés al llarg del mes vinent perquè estigui llest a finals d'any o a principis de gener

613d32a2-1cbb-4ff7-8e82-bd19d7456790-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Era evident des de fa diversos dies que l’Executiu no arribaria a temps, que no podria presentar els pressupostos generals de l’Estat (PGE) «en temps i forma», o sigui, abans del 30 de setembre, com a més reclama l’article 134 de la Constitució, malgrat que governs de tot signe han incomplert aquests terminis. Ara ja el Gabinet de coalició assumeix el retard, que espera que sigui el mínim possible, a fi que els comptes del 2021 s’aprovin definitivament a finals d’any –una cosa ja difícil, pels temps de tramitació– o a «principis de gener».

En roda de premsa, i després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, la titular d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, ha apuntat que si les negociacions van segons el previst, el Govern podrà portar el camí de l’estabilitat al Congrés, i informar la Cambra del sostre de despesa a finals d’aquest mes. Això suposaria, per tant, que l’escenari macro s’aprovés pel Consell el dimarts 29 de setembre. No obstant, fonts de l’Executiu han indicat que no és totalment segura aquesta data, de tal manera que podria posposar-se a la següent, el 6 d’octubre. Pel Govern, és fonamental que els objectius de dèficit comptin amb els suports per endavant, per això tot dependrà de com fructifiquin les converses amb els grups.

La portaveu indica que no hi ha cap «trava» en la negociació de PSOE i UP

El següent pas seria portar el projecte de PGE al Congrés, pas que es faria, ha dit Montero, «al llarg del mes d’octubre». Una vegada que els comptes de l’Estat entren a la Cambra baixa, la tramitació s’allarga uns tres mesos. Per això la previsió que estiguin llestos a finals de desembre ja és molt optimista. Montero per això ha apuntat «principis de gener» com a molt tard. Això suposaria, en qualsevol cas, que els Pressupostos del 2018, els últims aprovats pel PP amb Cristóbal Montoro al comandament d’Hisenda, es prorrogaran, tot i que fos uns dies o setmanes, per tercera vegada consecutiva. 

Va ser l’1 de setembre quan la ministra i el responsable econòmic de Podem i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, es van asseure per primera vegada a la taula per començar a elaborar l’esborrany de Pressupostos. Els dos socis del Govern posaven així fi a les tensions prèvies per la llei més important per a l’Executiu i la que pot conferir estabilitat a la coalició. Però des d’aleshores no se sap res concret del text. Montero ha insistit que l’esborrany està «molt avançat», al 80% –el 20% restant és el que es parlaria amb els grups–, i ha remarcat que no hi ha cap «trava» entre el PSOE i Unides Podem que dificulti la presentació del text. Ni tan sols la qüestió fiscal.

Amb ERC i amb Cs

En aquest punt, els morats han apuntat –l’última vegada Pablo Iglesias aquest dimarts al matí, a ‘La hora de La 1’, a TVE– que el projecte contindrà mesures de justícia fiscal. És a dir, que hi haurà pujades impositives per a les rendes més altes. Però no hi ha concreció. Tant Montero com Pedro Sánchez han reiterat aquestes setmanes que els PGE del 2021 seran els que prioritzin la recuperació i afrontin les conseqüències econòmiques i socials de la Covid, per això la reforma fiscal es deixa per al futur, no per al següent exercici. Fonts d’Hisenda van indicar que, si hi ha alces impositives, podrà ser assumible per Cs. 

La portaveu ha negat que el calendari hagi saltat pels aires, només que la discreció és obligada perquè les negociacions prosperin. Però fa unes setmanes l’Executiu comptava a arribar a finals d’aquest mes amb el sostre de despesa i l’esborrany de PGE ja presentat a la Cambra. Ara s’assumeix ja un cert retard.

Com a part del full de ruta, es preveu reunir el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’òrgan que agrupa Hisenda i les comunitats, per a finals d’aquest mes o, «a tot estirar, per als primers dies d’octubre», una vegada es tanquin els càlculs de les entregues a compte de les autonomies. Una altra fita serà la presentació dels plans pressupostaris a Brussel·les abans del 15 d’octubre, que ja hauran de contenir un primer esbós de com s’utilitzaran els fons que injectarà la UE (140.000 milions d’euros, entre transferències i crèdits, al llarg dels pròxims sis anys).

L’Executiu continua instant el PP perquè s’assegui i dialogui

Notícies relacionades

Fonts de l’Executiu han indicat que la presentació del sostre de despesa serà probablement anterior a la posada de llarg de l’esborrany dels PGE que anirà a càrrec de Sánchez i Iglesias. És a dir, primer les xifres macro i després els continguts.

I tot i que el líder d’Unides Podem continua insistint que no és realista pensar que els Pressupostos surtin amb el suport de Ciutadans, la part socialista del Govern s’até al dogma que es pretén unir l’esquerra i la dreta, des d’ERC fins a la formació d’Inés Arrimadas. Montero, a més, ha tornat a fer aquest dimarts una crida al PP, ja que Espanya passa un moment «crític» i necessita sortir del «bloqueig pressupostari», perquè no pot permetre’s «el luxe d’afrontar aquesta crisi» amb uns PGE que no s’adaptin a la situació econòmica. «Espanya es juga amb aquests comptes el seu present i el seu futur», ha insistit, per reblar que han de permetre l’absorció dels ajuts europeus.