LA LLUITA CONTRA EL VIRUS

Iglesias carrega contra les mesures de Madrid: «Ayuso criminalitza la pobresa»

El líder de Podem es desvincula de la fràgil treva pactada entre Sánchez i la presidenta autonòmica

«No compartim el que estan fent el PP, Cs i Vox», assenyala el vicepresident segon

undefined55005133 graf7322  madrid  19 09 2020   el secretario general de pode200922084240

undefined55005133 graf7322 madrid 19 09 2020 el secretario general de pode200922084240 / Dani Gago

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La fràgil treva pactada entre Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso no compromet tot el Govern central. L’endemà que el cap de l’Executiu i la presidenta de la Comunitat de Madrid aparquessin les seves discrepàncies, durant una reunió de més de dues hores que va servir per acordar una coordinació més gran entre les dues administracions a través d’un grup de treball permanentPablo Iglesias ha carregat amb força contra les iniciatives aprovades per l’autonomia, amb restriccions de circulació atapeïdes d’excepcions que, de moment, només s’apliquen a les zones més humils del seu territori.

El vicepresident segon ha advocat aquest dimarts a TVE per prendre «mesures molt diferents del bloc de la dreta, format pel PP, Cs i Vox a Madrid». Per exemple, garantir la contractació de «més metges, infermers, rastrejadors i professors», així com una «menor saturació del transport públic».

Les tesis del líder d’Unides Podem són compartides per la majoria dels socialistes en el Govern, però aquests només les transmeten en privat, i en públic opten per la no-confrontació, amb l’objecte de la unitat per «doblegar la corba». Iglesias no. El vicepresident social ha acusat Ayuso de «criminalitzar la pobresa» durant la seva intervenció del dia anterior, junt amb Sánchez, en què va assegurar que el coronavirus «porta problemes de delinqüència, okupació i menes».

Els Pressupostos, no amb Cs

Notícies relacionades

«Perquè les mesures funcionin, la gent ha d’estar convençuda. I ara hi ha molts treballadors a Vallecas, Carabanchel i Fuenlabrada que pensen que poden treballar com a cambrers servint canyes al centre però no portar els seus fills a un parc al seu barri», ha explicat Iglesias, amb referència a la llibertat per desplaçar-se a la feina des de les zones afectades per les restriccions, on alhora els parcs i jardins es troben tancats. «Com a Govern, estem obligats a assistir les administracions, però això no significa compartir el que estan fent el PP, Cs i Vox a Madrid», ha conclòs el vicepresident, qui una vegada més, com en gairebé totes les seves intervencions, ha tornat a rebutjar la possibilitat de pactar amb els taronges els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, una equació parlamentària a què apel·la Sánchez.

«Cal dir la veritat a la gent. Tenim dos blocs de govern. El PSOE i nosaltres, aliats amb altres forces. I el de la ultradreta, Cs i el PP. Els Pressupostos aniran en la direcció oposada al que representen els partits de la dreta. No s’ha d’excloure ningú, però tampoc s’han de generar expectatives absurdes», ha argumentat el secretari general de Podem, que ha avançat que l’acord amb els socialistes sobre l’esborrany dels comptes públics es donarà a conèixer «molt aviat» i inclourà pujades d’impostos a les rendes més altes. El PSOE, fins ara, ha evitat comprometre’s clarament amb una mesura d’aquest tipus.