EL LABERINT CATALÀ

Afins a JxCat difonen una 'fake news' contra Torrent

Publiquen a les xarxes socials un fals cartell per retreure a Torrent l'existència de «presos polítics»

cardus-fake2

cardus-fake2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La guerra bruta entre JxCat i ERC ha tingut aquest dimecres un nou episodi a les xarxes socials. Activistes afins al partit de Carles Puigdemont han difós durant unes hores a les xarxes socials un fals cartell commemoratiu dels 40 anys de la restitució del Parlament per atacar el seu president, Roger Torrent. La ‘fake news’ ha sigut retuitejada fins i tot pel director de comunicació del Govern, Jaume Clotet, abans de ser esborrada.

Notícies relacionades

El missatge reproduïa un suposat cartell en el qual es podia llegir ‘40 anys de Parlament en llibertat’, al costat dels emblemes del Parlament i la Generalitat. Torrent va presentar dimarts passat els actes oficials de l’aniversari de la Cambra catalana i un cartell diferent en el qual no es llegia aquest eslògan. No obstant, el sociòleg Salvador Cardús i el seu fill Pere Cardús (assessor del president Quim Torra), entre altres d’afins a JxCat, han publicat la imatge falsa a les xarxes socials. El primer, a més, ha escrit el següent comentari, que més tard ha esborrat: «Incomprensible: ¿amb Carme Forcadell a la presó? ¿Blanquejant el 155? ¡Vergonya!».

L’objectiu era recriminar al president del Parlament que utilitzés la paraula ‘llibertat’ quan la seva antecessora en el càrrec es troba a la presó per l’1-O i la DUI. Però, en realitat, la imatge difosa reproduïa una proposta de cartell institucional elaborat per una agència que va ser descartat per la Cambra catalana. El cartell oficial dibuixa el número 40, i és el 0 una representació de l’hemicicle català; mentre el segon juga amb les dates 1980 i 2020, incorporant diversos colors de manera que s’expressa «la pluralitat ideològica de la Cambra».