LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat contra el Govern per «quedar-se amb el superàvit dels ajuntaments»

Denuncia que l'Estat «s'emporta per a un ús que desconeixem milers de milions d'euros de Catalunya»

El president anima els alcaldes catalans a emprendre accions legals contra el «greuge»

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat

GRAFCAT373. Salt (GIRONA), 5/8/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (c), durante la rueda de prensa ofrecida tras visitar hoy los terrenos donde se ubicará el nuevo Hospital Universitario Josep Trueta, entre los municipios de Salt y Girona. EFE/ David Borrat / David Borrat (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’«apropiar-se de romanents municipals». El Govern reacciona així davant el decret llei aprovat per l’Executiu espanyol per utilitzar el superàvit dels ajuntaments per fer front a la crisi causada per la pandèmia del coronavirus.

Així ho ha anunciat en una carta que ha dirigit als alcaldes de Catalunya, en la qual es fa ressò de l’acord firmat per Sánchez i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, que permet als ajuntaments utilitzar els seus romanents i habilita 5.000 milions dels Pressupostos Generals de l’Estat a fons perdut.

Torra, en la seva carta als alcaldes, remarca que en els últims mesos ha reclamat «insistentment» a Sánchez que «permeti a tots els ajuntaments de Catalunya la utilització de la totalitat dels romanents municipals per poder destinar-los a desenvolupar polítiques d’emergència social» davant la crisi del coronavirus.

«Lamentablement, hem sabut que el Govern de l’Estat espanyol no només no ha escoltat la demanda del Govern de la Generalitat i de la gran majoria dels ajuntaments de Catalunya, sinó que, en una decisió unilateralretindrà per a si mateix els romanents dels vostres municipis», denuncia en la missiva.

Segons Torra, l’Estat «s’apropia» de la «bona gestió de molts ajuntaments i s’emporta per a un ús que desconeixem milers de milions d’euros de Catalunya que servirien per invertir» en pobles i ciutats.

Anima els alcaldes a denunciar

Davant aquest «greuge», assenyala Torra, el Govern «iniciarà tots els tràmits legals necessaris per recórrer aquesta decisió, així com la interposició del recurs d’inconstitucionalitat pertinent».

Torra ofereix el seu recolzament als alcaldes que emprenguin també «accions legals» per «fer front a aquest gravíssim perjudici» als ciutadans dels seus municipis.

«Us demano que emprengueu totes les accions per impedir i evitar que l’Estat pugui utilitzar, de forma injusta, insolidària i unilateral, els recursos que han de ser destinats a la millora dels serveis i l’atenció» dels ciutadans de cada municipi, afegeix. 

Notícies relacionades

El conveni firmat entre el Govern i la FEMP ofereix 5.000 milions d’euros als ajuntaments sempre que posin els seus romanents a disposició de l’Estat: els consistoris disposarien de 2.000 milions aquest any i 3.000 milions el 2021; la resta dels diners dels romanents es tornarien al cent per cent en un termini de deu anys, a partir del 2022.

La proposta d’Hisenda va suscitar el rebuig de la resta de partits amb representació a la Junta de Govern de la FEMP (el PP, Cs i el PDECat), que entenen que l’acord abandona els ajuntaments sense liquiditat, mentre que IU-Podem va optar per l’abstenció.