crítiques per «carregar-se el consens» en la FEMP

Casado i el PP, en bloc contra el Govern per «confiscar» l'estalvi dels ajuntaments

Génova 13 sol·licitarà la compareixença urgent de Montero al Congrés després de l'«atac històric» als consistoris

zentauroepp54204952 casado200722094716

zentauroepp54204952 casado200722094716 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del PP, Pablo Casado; diversos càrrecs de l’Executiva, i alcaldes i portaveus municipals han carregat durament aquest dilluns contra el Govern de Pedro Sánchez per «confiscar» els estalvis dels ajuntaments i «carregar-se» el consens en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). De moment, el partit ha anunciat que sol·licitarà la compareixença urgent al Congrés de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

En concret, la Junta de Govern de la FEMP ha aprovat acceptar la proposta del Ministeri d’Hisenda per a l’alliberament dels romanents i l’ús del superàvit dels ajuntaments amb l’abstenció del grup municipalista Esquerra Unida-Podem-Comuns. El PP hi ha votat en contra, juntament amb Junts per Catalunya i Ciutadans. Davant l’empat a 12 vots a favor i en contra, el vot de qualitat del president de la federació, el socialista Abel Caballero, ha resultat determinant per acceptar la iniciativa.

En aquest sentit, Casado ha destacat que la FEMP ha aprovat la proposta del Govern «sobre els estalvis» dels ajuntaments «només amb el vot del PSOE». «Rebutgem que es trenqui el consens que sempre ha marcat aquestes decisions i es deixin fora els que més ho necessiten perquè els afectats per la Covid tinguin ajuts», ha afirmat en un missatge en el seu compte oficial.

Casado no ha sigut l’únic polític del PP a carregar contra el Govern. De fet, el partit de Génova 13 ha sortit en tromba. El secretari general, Teodoro García Egea, i els vicesecretaris Pablo Montesinos, Antonio González Terol i Elvira Rodríguez també han acusat el Govern de «carregar-se el consens que fins ara imperava en la FEMP». A més d’ells, diversos càrrecs locals han expressat el seu dissentiment, com ara María José Catalá (portaveu a València) i Mario Arias (segon tinent d’alcalde a Oviedo). 

Des de la FEMP, el seu vicepresident i alcalde d’Estepona, José María García Urbano, ha indicat que es tracta d’un document «decebedor i insatisfactori», i el portaveu de la institució, Jorge Azcón, ha qualificat el que ha passat de «despropòsit». «És intolerable i continuarem lluitant perquè en la tramitació parlamentària del decret s’acabi amb aquesta situació», ha sentenciat el també alcalde de Saragossa. 

Crida a la rebel·lió madrilenya

Notícies relacionades

El conseller de Vivenda i Administració Local de la Comunitat de Madrid, David Pérez, ha demanat a la Federació de Municipis de Madrid (FMM) que «compleixi amb el seu deure de defensar el món local i es rebel·li contra l’assetjament i l’abús» que suposa, al seu judici, l’acceptació per part de la FEMP de la proposta d’Hisenda.

«Estic convençut que els ajuntaments madrilenys faran valer els seus drets i els seus interessos davant aquesta decisió unilateral del PSOE i el seu Govern», ha traslladat Pérez en declaracions remeses als mitjans de comunicació.