comptes públics

La mobilització del superàvit municipal requerirà l'aval del Congrés

El BOE publica el decret acordat amb la FEMP, que només va rebre el suport socialista

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945 / PACO CAMPOS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha transformat en decret llei, que publica aquest dimecres el Butlletí Oficial de l’Estat l’acord arribat entre el Ministeri d’Hisenda  i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMPper l’alliberament dels romanents  i l’ús del superàvit dels ajuntaments

Això significa que la norma haurà de passar pel Congrés dels Diputats  per ser convalidada. En aquests moments, la votació és complicada, ja que en la FEMP només es va aprovar amb el vot del PSOE i gràcies al vot de qualitat del president de l’organisme municipalista, Abel Caballero, que ahir va firmar l’acord amb el president del Govern, Pedro Sánchez.

La mesura ha sigut criticada durament per l’oposició, especialment pel PP, però també va comptar amb l’abstenció dels socis de Govern, Unides Podem

El Consell de Ministres va aprovar dimarts el text, que inclou mesures amb caràcter extraordinari, per a les entitats locals. Segons es recull, la norma permetrà mobilitzar fins a 5.000 milions dels 14.000 milions que els ajuntaments tenen en romanents de tresoreria i superàvit. Els hauran de destinar a programes de cures de proximitat, mobilitat, vivenda, desenvolupament sostenible i promoció de l’activitat cultural.

Amb això, el Govern defensa que «mostra el seu compromís amb les entitats locals a l’atendre una de les peticions històriques», que «reforça l’autonomia local a l’incrementar els seus ingressos» per respondre «a les necessitats dels ciutadans en un moment d’emergència sanitària».

Préstec

L’Executiu transferirà a les entitats locals que cedeixin a tall de préstec els seus excedents a l’Estat un màxim de 2.000 milions el 2020 i 3.000 milions el 2021. A partir del 2022, l’Estat tornarà l’import íntegre del préstec en un termini de 10 anys. 

A més, el decret inclou una altra sèrie de mesures que «busquen alleujar la pressió sobre les arques municipals». En concret, contempla que davant la greu situació provocada per la pandèmia, «excepcionalment no s’exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats locals durant l’exercici 2020» i «es permetrà també excepcionalment prorrogar el procediment d’execució d’inversions financerament sostenibles, els projectes del qual es van iniciar el 2019 i que s’estiguin finançant amb superàvits del 2018».

Així mateix, també es recull que en el curs vinent polític es constituirà una taula de treball tècnica entre la FEMP i el Govern per establir les bases de la reforma del sistema de finançament local. L’Executiu també es va comprometre que els ens locals participin en el repartiment dels fons europeus per a la reconstrucció

D’altra banda, l’acord contempla que en els Pressupostos Generals de l’Estat s’inclourà un fons de 275 milions per compensar el dèficit extraordinari dels serveis de transport de competència municipal durant l’estat d’alarma, que pot arribar als 400 milions.

Diputacions al rescat

Notícies relacionades

L’acord estableix igualment mecanismes perquè les diputacions provincials i entitats equivalents donin suport a municipis amb problemes de liquiditat o que es trobin en risc financer. Per a això es creen dos instruments amb els quals ses permetrà «formalitzar préstecs o concertar operacions de crèdit amb els ajuntaments per finançar el romanent de tresoreria negatiu que presentin les entitats al tancament de l’exercici del 2019».

També es deixaran realitzar, «amb càrrec al superàvit del 2019, transferències corrents a aquests consistoris amb problemes, de caràcter finalista, considerant-se excepcionalment el 2020 com a inversions financerament sostenibles i no computant en regla de despesa».