DECLARACIÓ JUDICIAL

Borràs declararà aquest dimecres per primera vegada davant del jutge pels seus contractes a l'ILC

La portaveu de JxCat compareix com a imputada al Suprem per quatre delictes de corrupció per suposadament beneficiar un amic

Ella afirma que tot sorgeix d'una persecució política a partir dels 'trapis' que es vantava de tenir amb ella

zentauroepp54205689 laura borras200722113417

zentauroepp54205689 laura borras200722113417 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La portaveu en el Congrés de Junts per Catalunya, Laura Borràs, no ha pogut retardar més la seva cita davant del Tribunal Suprem i aquest dimecres compareixerà per primera vegada en qualitat d’imputada per quatre delictes per la presumpta fragmentació de contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que se li van adjudicar a un amic durant els anys en què la va dirigir entre 2013 i 2018.

Serà la seva primera oportunitat per negar davant del jutge d’instrucció els delictes que se li imputen de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau administratiu i falsedat de document. La seva defensa sosté que per poder interrogar-la amb propietat, l’instructor, el magistrat del Suprem Eduardo de Porres, ha de disposar abans amb una pericial sobre si els treballs suposadament adjudicats irregularment es van realitzar efectivament i, si fos així, quin seria el seu valor real.

La seva petició en aquest sentit va ser rebutjada per De Porres, que es va veure obligat a cursar el corresponent suplicatori al Congrés per poder interrogar-la, a l’haver refusat ella a comparèixer voluntàriament el febrer passat, opció per la qual s’inclinen pràcticament tots els aforats citats per l’alt tribunal des que es va introduir la modificació legal que ho permet.

Acudir a l’independentisme

Malgrat que els delictes que se li imputen s’emmarquen en els de la corrupció sense cap relació amb el procés, Borràs va intentar deslliurar-se de la compareixença apel·lant al bloc independentista en el Congrés. Es va declarar víctima d’una «persecució política» i va oferir una peregrina explicació sobre que l’expressió «trapis» s’utilitza amb freqüència en el món de les drogues.

Notícies relacionades

Entre els correus electrònics i converses gravades que sustenten les acusacions en contra seu n’hi ha una de l’informàtic que va resultar beneficiat de les adjudicacions, Isaías Herrero, en la qual es vantava davant del seu soci dels «trapis» que tenia amb Borràs i fins i tot es permetia augurar que serien més grans si, com presagiava, acabava sent ministra de Cultura.

En un altre correu la diputada indicava a Herrero com havia de presentar diversos pressupostos per resultar adjudicatori dels contractes de l’ILC. La defensa argumenta que la Guàrdia Civil va descontextualitzar els correus electrònics i que no obeeixen a la fi amb què se’ls ha relacionat en el procediment contra la diputada.