885.651 EUROS

El Parlament exigeix a Pujol que torni a Hisenda els diners que va defraudar

El delicte ha prescrit, per la qual cosa la devolució queda en mans de la voluntat de l'expresident

JxCat vota a favor de la iniciativa però critica que Cs intenti convertir la comissió en «un òrgan parajudicial»

zentauroepp52350880 200218jm jordi pujol reapareix en un col loqui sobre medi am200607203109

zentauroepp52350880 200218jm jordi pujol reapareix en un col loqui sobre medi am200607203109 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dimarts una iniciativa de Cs que reclama a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol els 885.651 euros que va defraudar a causa de la fortuna oculta durant anys a Andorra, malgrat que el delicte ja ha prescrit i l’Agència Tributària no pot requerir-li el pagament sancionador. Els postconvergents finalment s’han avingut a votar-hi a favor, malgrat les seves reticències, i s’han posicionat al costat de la resta de grups de la Cambra, per la qual cosa s’ha aprovat per unanimitat. També han condemnat, amb el seu vot, «les conductes il·legals i corruptes consistents en l’ocultació de patrimoni i la defraudació de quotes tributàries» de l’excap del Govern.

El text, votat en la comissió d’assumptes institucionals de la Cambra catalana, declara «la conveniència i la necessitat que l’expresident de la Generalitat regularitzi de manera immediata i voluntària les quantitats pendents amb l’Agència Tributària que hauria defraudat fiscalment». 

Els postconvergents han criticat que Cs tingui una «intencionalitat amagada» darrere d’aquesta proposta de resolució, perquè inquireix en un paper atribuït a la Justícia, i pretén «tapar l’obra de govern de Pujol». «Aquesta comissió no es pot convertir en un òrgan parajudicial», ha criticat el diputat Marc Solsona. Els republicans han defensat el seu vot a favor demanant també la investigació d’altres casos com els que involucren presumptament la monarquia o les anomenades clavegueres de l’Estat. 

Per la seva part, els socialistes han demanat ser molt «exigents» amb la corrupció, i els comuns han exposat que els delictes de frau «no haurien de prescriure» i han defensat que sempre votaran a favor d’iniciatives que assetgin la corrupció. Per la seva part, la CUP ha criticat que els que vanagloriïn el llegat polític de CDC, no ho facin des del punt de vista jurídic assumint els costos que van arrabassar a les arques públiques.

Compareixences

Notícies relacionades

En aquesta comissió s’aborda també la compareixença de dos expresidents: Artur Mas, pel ‘cas Palau’ –després que el Tribunal Suprem confirmés la sentència pel saqueig del Palau de la Música i el comís de 6,6 milions d’euros a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per tràfic d’influències– i José Montilla, pel seu fitxatge a Enagás.

D’altra banda, se sotmet a votació la compareixença de l’exconsellera Laura Borràs per la seva gestió al capdavant de l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC), ja que en aquesta etapa hi va haver una suposada fragmentació de contractes de Borràs per beneficiar un amic, uns fets que podrien constituir delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental.