Col·loqui de Diario de Noticias i Prensa Ibérica
Illa: «Fomentar l’eusquera o el català no és anar contra el castellà, és protegir el patrimoni de tothom»
El president de la Generalitat i el director de Diario de Noticias, Joseba Santamaria, han xerrat distesament sobre creixement econòmic i social, transició ecològica, llengües pròpies i situació política en un col·loqui a Pamplona

Desayuno informativo con Salvador Illa en Pamplona organizado por Diario de Noticias y EL PERIÓDICO /
Salvador Illa ha reconegut que encara tenia un «ensurt gran» al cos. Dijous a la nit va estar a l’estadi de Cornellà-el Prat per veure el derbi entre l’Espanyol i el Barcelona, que va ser notícia tant per les coses bones com per les dolentes El millor, per la victòria del Barcelona, a qui el president va felicitar tant en castellà com en català. El pitjor, l’atropellament accidental ocorregut als voltants de l’estadi poc abans del començament del partit, i que va deixar 14 ferits.
Ha sigut l’arrencada del moment més pròxim amb el president de l’esmorzar informatiu ofert per Diario de Noticias i el grup Prensa Ibérica: el moment en què Illa ha mantingut un diàleg amb el director de Diario de Noticias, Joseba Santamaria. Ha sigut més una conversa que una entrevista, en la qual el cap de l’Executiu català ha parlat amb tranquil·litat de creixement econòmic i social, clima polític (a Navarra i Catalunya, però també a Madrid), transició ecològica, eusquera i fins i tot amnistia.
El creixement econòmic, per si sol, no genera benestar per a tothom
President de la Generalitat
La primera pregunta formulada ha tingut a veure amb el pols entre avenç i retrocés, entre creixement econòmic i social i com combinar-lo. «Estem en un moment de canvis molt accelerat. Hi ha un moviment d’autoritarisme important. Hi ha qui defensa que el creixement de l’economia, per si sol, genera benestar per a tothom. L’evidència empírica diu el contrari. El 2024 l’economia catalana va créixer un 3,6%. La taxa de pobresa infantil, amb la taxa Arope, està en el 24%. L’any passat no es va reduir. Si aquest creixement econòmic no va acompanyat de polítiques públiques fortes en tots els àmbits, aquest creixement no arriba a tothom», ha comentat el president.
Això «no és un mal menor», ha avisat Illa. «Pot provocar una fractura. Hi ha una quarta part, una cinquena part de la societat, que pot sentir-se enrere, i això té una expressió política. Igual de necessari és generar prosperitat que compartir-la».
La crispació que veiem a Madrid no es correspon amb la situació que viu Espanya a nivell social i econòmic
President de la Generalitat
El segon tema ha tingut a veure amb la pugna entre institucions estables d’encuny similar, com en els casos de Navarra i Catalunya, davant les terminals polítiques i mediàtiques que no advoquen per aquesta estabilitat, sinó per la crispació. Illa ha apuntat que «hi ha qui veu la coincidència com una cosa que debilita. La coincidència ens fa més forts. Atenent aquestes diferències, i respectant-les, en sortim més enfortits».
«La situació econòmica social i econòmica que viu Espanya no té una correlació amb el clima crispat que veiem a Madrid. No hi ha una situació que expliqui això. Són maneres diferents d’entendre la política, però no val tot. Però la democràcia se sustenta en el respecte al pluralisme polític, en què hi hagi alternatives. La majoria dels ciutadans el que esperen és que els Governs treballin, que hi hagi fiscalització a les institucions, que es plantegin alternatives, i que es faci tot en to constructiu. Això no vol dir que no hi hagi moments de vehemència. Però el tot val no ens porta enlloc bo».
Fomentar l’eusquera o el català no és anar en contra del castellà, és preservar un patrimoni de tots
Illa és conscient que «la fortalesa del castellà és molta». És una de les llengües més importants del món i «un patrimoni que tenim tots». «De vegades he de reiterar que una de les funcions del president és arbitrar mecanismes de suport al català, precisament per la potència del castellà. Això no és anar contra el castellà, és preservar un patrimoni de tots, és riquesa: el català, el gallec, l’eusquera, és una riquesa també quant al fet que una llengua trasllada una manera de viure. De vegades s’utilitza com a element de confrontació. A mi em fa mal a l’ànima, perquè qui ha de defensar el català si no ho fa el president de la Generalitat. Hi ha qui veu els avenços en aquestes llengües com un atac al castellà».
La mobilitat elèctrica no té marxa enrere i Navarra i Catalunya van en aquesta direcció
President de la Generalitat
Navarra i Catalunya allotgen dues de les principals plantes d’automoció de l’Estat: Volkswagen, a Landaben, i Seat, a Martorell. Totes dues del grup alemany. En temps d’incertesa, Illa coincideix que Navarra i Catalunya han de treballar conjuntament. «És un tema substancial. Hem treballat molt bé en aquest aspecte. El sector de l’automoció és clau, a Navarra i a Catalunya. El sector està en una transformació complexa. Anem cap a una mobilitat elèctrica. Hi ha plans europeus en marxa per a això, i Volkswagen ha fet una aposta seriosa per la mobilitat elèctrica. El que fa Espanya, Catalunya, Navarra i el País Valencià és en aquesta direcció. La mobilitat elèctrica no té marxa enrere. És una decisió presa, i és un camí bo».
Miro poc el rellotge i encara tinc corda
President de la Generalitat
Per al final ha quedat una reflexió personal, pertinent per a tot aquell que es dedica al públic. «Val la pena aquesta dedicació al servei públic?», ha preguntat el director de Diario de Noticias, conscient de com de dura que pot arribar a ser l’exposició pública. «La política és una vocació», ha conclòs Illa. «Quan la tens, mires poc el rellotge. En el meu cas, tinc corda».
Espero que es faci efectiva ben aviat
President de la Generalitat
Dues preguntes han arribat des del públic. La primera, relativa a la zonificació lingüística de Navarra. «És important que expliquem la riquesa que significa tenir diferents llengües. Són una riquesa, una part de la identitat de moltes persones», però «cada comunitat autònoma ha de prendre les seves pròpies decisions. A Catalunya, donem suport al català, una cosa que no s’ha de veure com un atac al castellà».
La segona, sobre l’aplicació efectiva de l’amnistia, especialment per al cas de Carles Puigdemont. «No entenc que encara hi hagi gent que no vegi això com una cosa positiva. He expressat sempre un respecte al poder judicial i a la resta de poders. Espero que ben aviat es pugui fer efectiva», ha conclòs.
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Alerta roja Salten les alarmes a la Guàrdia Civil davant el creixement de l’estafa del supermercat que està buidant els comptes bancaris
- Avís Què és el 'mètode de la sembra'? La Guàrdia Civil alerta sobre aquest tipus de robatoris en aparcaments
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Aliança amb Silicon Valley Els Estats Units llancen una campanya contra la Unió Europea per la seva regulació dels gegants tecnològics