retardat per Covid-19

Exteriors reactiva el procés d'assignació de llocs diplomàtics després de la pressió dels funcionaris

Els seus representants van demanar a la ministra que posés en marxa el procediment per poder organitzar els trasllats de les seves famílies

Es tracta de 118 càrrecs que no són d'ambaixadors, sinó de cònsols i altres places l'assignació de les quals es regeix per criteris de categoria i escalafó

undefined52383298 madrid 20 02 2020  politica  congreso de los diputados   la 200318132150

undefined52383298 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados la 200318132150 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Junta de la Carrera Diplomàtica es reunirà el pròxim dijous per reactivar el procés d’assignació de càrrecs diplomàtics a l’exterior, després d’un retard a causa de la pandèmia de Covid-19, han informat fonts diplomàtiques.

Es tracta de 118 càrrecs la convocatòria dels quals va publicar el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat 23 de febrer i que no són càrrecs d’ambaixadors, sinó de cònsols i altres càrrecs l’assignació dels quals es regeix per criteris de categoria i escalafó en la carrera, tot i que la ministra sempre té l’última paraula. S’han presentat 266 diplomàtics.

En aquesta convocatòria hi ha quatre llocs dels anomenats ‘d’asterisc’, en els quals la ministra ni tan sols necessita l’opinió de la Junta, i és necessari aclarir-los abans que la Junta comenci amb el procés d’assignació dels altres llocs.

En aquesta ocasió, es tracta del lloc de Cònsol General a Cuba i les segones direccions de les ambaixades espanyoles als Estats Units, Veneçuela i Cuba. Altres càrrecs pendents d’assignació –en aquest cas amb participació de la Junta– són els consolats a Nador i Tànger (Marroc), Miami, Moscou i Lima. També segones direccions generals al Brasil, Israel, l’Uruguai, l’Índia, el Canadà o Sud-àfrica.

El procés, conegut com ‘el bombo’, es repeteix cada any i havia d’estar resolt el passat 20 d’abril, a fi que els diplomàtics puguin ser als seus nous càrrecs a l’agost, però es va retardar per la pandèmia de Covid-19.

Una setmana després de complir-se aquell termini, diverses associacions i sindicats van escriure a la ministra, Arancha González Laya, per demanar-li que resolgués la convocatòria, fins i tot reconeixent que les restriccions de moviment per la pandèmia probablement retardaran la seva incorporació presencial als seus nous llocs.

La ministra va rebre una carta conjunta de l’Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE) i de l’Associació de Dones Diplomàtiques Espanyoles (AMDE), així com de la Federació Espanyola d’Associacions dels Cossos Superiors de l’Administració Civil de l’Estat (FEDECA), d’UGT i de l’Associació d’Associació de Famílies de Diplomàtics i Funcionaris del Servei Exterior.

A totes aquestes s’hi va sumar una missiva dels representants de cada categoria en la carrera diplomàtica i aquest dilluns Ciutadans ha demanat explicacions per escrit al Congrés. La ministra s’ha reunit aquest dijous amb el president d’ADE, Francisco Javier García-Larrache.

Certesa sobre els llocs que ocuparan

A les seves cartes, al·legaven que en una situació d’incertesa com l’actual és encara més important que el col·lectiu pugui tenir certesa del càrrec que ocuparan en els pròxims anys, per poder començar a organitzar trasllats i recerca de vivendes o escoles, que tenen els seus propis terminis. També perquè els cònjuges puguin organitzar els seus trasllats, fer tràmits i buscar llocs de treball.

Els representants de la carrera van consultar fins i tot a l’Advocacia de l’Estat per assegurar-se que la Junta pot reunir-se de manera no presencial –com així serà– per posar en marxa el procés.

A les seves cartes, tant les associacions com UGT recorden que, fins i tot en estat d’alarma s’han resolt les destinacions d’altres col·lectius en una situació similar, com és el cas dels tècnics comercials de l’Estat o de funcionaris no diplomàtics del Servei Exterior, concretament dels cancellers, que són els màxims responsables administratius de les ambaixades. També continua amb normalitat la rotació de personal en les delegacions de la UE, amb incorporació prevista al setembre.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Afers Estrangers també va iniciar el febrer passat el procediment per rellevar 19 ambaixadors el mandat dels quals finalitza els pròxims mesos i entre els quals es troben destinacions com l’Argentina, Austràlia, l’Equador Guinea Equatorial, Suècia i Noruega. El nomenament d’ambaixadors és competència del Consell de Ministres i l’Executiu no en va poder nomenar cap durant tot el període que va estar en funcions.