BALANÇ FISCAL

La fiscalia investiga penalment més d'un centenar de residències

Només a Catalunya hi ha obertes 78 diligències preprocessals i 24 de penals

Madrid dobla el nombre d'investigacions per si hi va haver delicte en la mort de gent gran

zentauroepp53248242 soc roca residencia madrid200427170340

zentauroepp53248242 soc roca residencia madrid200427170340 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Les investigacions fiscals obertes per morts de gent gran en residències continua creixent exponencialment. Les 38 diligències penals de què es va informar fa un parell de setmanes són ara més d’un centenar, segons dades de les diferents fiscalies acumulades i proporcionades per la Fiscalia General de l’Estat. Sense explicar les que es van obrir i van acabar arxivades, al no apreciar-se delicte, o les acumulades, les investigacions penals obertes pel ministeri públic ascendeixen a 109, a les quals cal sumar 12 procediments ja oberts formalment en jutjats. 

Només a Catalunya hi ha un total de 24 diligències penals obertes, 10 d’aquestes per residències de la ciutat de Barcelona i la resta, de tot Catalunya. A Madrid les perquisicions penals assoleixen les 42, de les quals 23 corresponen a la capital, sense comtpar les cinc causes ja en mans dels jutges. A continuació, els segueixen Galícia amb 11 i les dues Castelles amb 10 cada una.

Les diligències preprocessals civils de protecció de persones vulnerables en sumen 165 (11 més ja han sigut arxivades) a tot Espanya. D’aquestes, només quatre s’han obert a Madrid, mentre que 78 ho van ser per a d'altres residències catalanes.

a Catalunya

El major nombre de diligències penals obertes a Catalunya correspon a la fiscalia de Barcelona, amb 10, número que coincideix amb el d’actuacions preprocessals civils iniciades per protegir les persones més vulnerables en d’altres residències en aquesta ciutat. La resta fins a arribar a 78 són les obertes per la resta d’àrees fiscals catalanes pel que ha passat a les residències sota el seu àmbit d’influència.

A més de les diligències en les quals es tracta d’investigar delictes penals a Barcelona, les diferents fiscalies catalanes també tenen obertes: Granollers (4), Manresa (1), Sabadell (4), Terrassa (2), Mataró (29) i Tarragona (1). Les actuacions amb què es pretén protegir els vulnerables, en compliment de la funció tuïtiva o de protecció que també correspon als fiscals, es distribueixen entre Granollers (6), Vilanova (12), Mataró (6), Manresa (2), Sabadell (26), Terrassa (12), Girona (1) i Tarragona (3).

Sense xifra total

Notícies relacionades

El ministeri públic ha refusat facilitar xifres totals i s’ha limitat a acumular en un document les dades facilitades per les diferents fiscalies, segons aquestes, les facilitaven al fiscal delegat per a la protecció i defensa dels drets de les persones grans i la xarxa de fiscals especialistes desplegats a les Fiscalies Provincials, «els qui es troben en permanent contacte amb les autoritats sanitàries, cosa que facilita així la resposta a aquelles incidències que, en el marc» de la seva competències, «podrien plantejar-se entorn de les residències de persones de la tercera edat». 

El problema és que les fiscalies no proporcionen les dades amb un únic criteri, ni tan sols a l’hora d’enumerar les diligències o si inclouen les ja arxivades o acumulades a d’altres. Un dels llocs on més complicat ha sigut determinar una xifra amb les actuacions fiscals ha sigut Madrid, on a la vintena obertes a la capital, sense comptar les acumulades, se’n sumen sis més a la fiscalia d’Alcalá de Henares, el mateix número en la de Getafe i set en la Móstoles i Fuenlabrada.