crisi del coronavirus

El PNB s'abstindrà en el decret sobre el permís retribuït recuperable

L'Executiu no té garantits els recolzaments unànimes a aquests tres decrets

El portavoz del PNV en el Congreso, Aitor Esteban, en rueda de prensa tras su reunión con el PSOE dentro de la ronda de contactos de los socialistas con las fuerzas parlamentarias de cara a la investidura de Pedro Sánchez, en Madrid (España), a 19 de diciembre de 2019.

El portavoz del PNV en el Congreso, Aitor Esteban, en rueda de prensa tras su reunión con el PSOE dentro de la ronda de contactos de los socialistas con las fuerzas parlamentarias de cara a la investidura de Pedro Sánchez, en Madrid (España), a 19 de diciembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El grup parlamentari basc (PNB) s’abstindrà en la convalidació del decret llei que amplia la inactivitat dels serveis no essencials a través d’un permís retribuït recuperable i s’ha mostrat molt crític amb el decret que treu partides de formació a les Comunitats Actives. 

El portaveu ‘jetzale’ al Congrés, Aitor Esteban, ha lamentat a RTVE que l’Executiu entrés com «un elefant en una terrisseria» a l’eliminar la competència que tenen les comunitats autònomes sobre les partides de polítiques actives d’ocupació. «Modifica el sistema de competències a través d’un decret llei i això no pot ser així», ha dit després d’avisar que «ens resulta molt complicat votar a favor» en aquesta norma.

Via de diàleg

El PNB, que al principi va dir que no recolzaria aquest decret davant de la falta de diàleg del Govern per arribar a un consens, ha argumentat la rectificació de l’Executiu per flexibilitzar els serveis en algunes activitats econòmiques i ha incidit que això va obrir «una via de diàleg» que els ha portat a l’abstenció. 

Aquest dijous el Ple del Congrés votarà la convalidació de tres decrets llei econòmics després del debat del decret que prorrogarà novament l’estat d’alarma. 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, defensarà el decret llei que impedeix els acomiadaments que al·leguin causes relacionades amb el Covid-19 i que limita l’aplicació dels erto per coronavirus i força major perquè no puguin estendre’s més enllà del que duri l’estat d’alarma.  Aquest decret no considera justificat l’acomiadament per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o de força major relacionades amb el coronavirus. 

Per la seva part la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, demanarà el vot favorable tant al decret del permís retribuït recuperable com al que contempla més de 50 mesures dirigides a col·lectius vulnerables i autònoms i pimes. 

Els comptes del Govern

Notícies relacionades

L’Executiu no té garantits els recolzaments unànimes a aquests tres decrets, ja que el PP també està analitzant la seva abstenció a alguns d’ells i Vox ha deixat clar que no recolzarà el Govern i emetrà vot en contra. 

No obstant, les normes seran previsiblement convalidades amb els recolzaments del PSOE, Unides Podem, ERC i JxCAT, així com d’altres forces com Més País o Compromís. Ciutadans tampoc s’ha mostrat en contra dels nous ajuts a pimes, autònoms o per al pagament del lloguer.