La meitat dels diputats del PP acudiran al ple del Congrés dijous

Els conservadors demanen que es reobri la Cambra baixa per dur a terme el control al Govern

García Egea defensa que reeditar els Pactes de la Moncloa és una «fugida cap endavant» de Sánchez

La portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo, interviene en la sesión plenaria en el Congreso de los Diputados donde se responderá, entre otros, a cuestiones sobre la Mesa de Diálogo entre Gobierno y Generalitat, en Madrid, a 26 de febrero de 2020.

La portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo, interviene en la sesión plenaria en el Congreso de los Diputados donde se responderá, entre otros, a cuestiones sobre la Mesa de Diálogo entre Gobierno y Generalitat, en Madrid, a 26 de febrero de 2020. / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Partit Popular tornarà al Congrés dels Diputats. Almenys la meitat dels seus diputats. Així ho ha decidit aquest dimarts la direcció dels conservadors que considera que el tancament de la Cambra baixa no permet dur a terme la tasca de control al Govern. D’aquesta manera, en el ple de dijous que ve per debatre la pròrroga de l’estat d’alarma hi haurà prop de 45 diputats populars, gairebé els mateixos que hi va haver en total en els dos plens anteriors, per demanar un «pla de reobertura immediata del Parlament».

El 12 de març, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va decretar la suspensió de l’activitat a la Cambra baixa després que els representants de Vox anunciessin que s’autoimposaven una quarantena després de conèixer el positiu en coronavirus de Javier Ortega Smith. La dirigent socialista va considerar que l’absència de la tercera força política podria soscavar la legitimitat dels debats. Aquesta decisió, adoptada per consens, va passar a estar vigent durant el temps que es mantingués en vigor l’estat d’alarma per evitar el desplaçament dels parlamentaris. 

No obstant, els de Pablo Casado sembla que no volen mantenir aquest acord. Després de diverses setmanes exigint al Govern que reobri el Congrés per dur a terme el control a l’Executiu. A tall de protesta en el PP han decidit que hi assisteixin la meitat dels seus diputats –per mantenir les distàncies de seguretat a l’hemicicle–.

La portaveu parlamentària del PP, Cayetena Álvarez de Toledo, ha exigit a través de Twitter un «pla de reobertura immediata del Parlament «que inclogui «sessions de control ja, comissions en marxa», al Govern contestant preguntes, a l’oposició esmenant decrets i al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, compareixent per explicar els Consells de la Unió Europea que s’han celebrat en les últimes setmanes de manera telemàtica. La dirigent popular amenaça, a més, d’acudir al Tribunal Constitucional si això no succeeix. «No hi ha salut pública sense salut democràtica», sentencia. 

La decisió dels populars segueix la línia de l’anunci que va fer el president de Vox, Santiago Abascal, la setmana passada quan va assegurar que els diputats d’extrema dreta tornarien al Congrés per treballar des d’allà. «Vox toca el xiulet i la dreteta covarda balla», ha dit a través de Twitter la portaveu socialista, Adriana Lastra. També el secretari general del grup parlamentari socialista, Rafael Simancas, ha qualificat de «lamentable» aquest gest i ha assegurat que «mentre els espanyols se sacrifiquen en els confinaments per vèncer el Covid-19, la dreta posa en risc la salut dels treballadors del Congrés». 

Desconfiança 

Notícies relacionades

A més, els populars mantenen la desconfiança en Sánchez que ja va mostrar dilluns passat Casado. En el PP consideren que l’oferta llançada pel Govern de reeditar els Pactes de la Moncloa del 1977 suposa una «fugida cap endavant». Així ho ha assegurat el secretari general del partit, Teodoro García Egea, que considera que «Sánchez està intentant desenvolupar aquest relat sobre uns pactes de la Moncloa perquè la seva prioritat és la Moncloa» i no altres assumptes de més importància com la situació dels autònoms o la protecció del personal sanitari.

García Egea també ha recordat a Sánchez que l’Executiu està rebent més lleialtat del PP que dels seus socis de Govern. Referent a això, ha assenyalat que el seu desig seria que el Govern «actués amb una mica més de rigor i les mesures que pensi o no adoptar les traslladi a l’oposició».