CORONAVIRUS

Pla anticol·lapse judicial

El CGPJ i Justícia preparen un pla per evitar el col·lapse de les jurisdiccions més afectades

Els sindicats de funcionaris són els únics que han criticat l'actuació del CGPJ

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Ministeri de Justícia, la Fiscalia General de l’Estat, les comunitats autònomes amb competències transferides, els funcionaris, els col·legis d’advocats, de procuradores, els notaris i els registradors... Que tants participants es coordinin perquè la justícia respongui davant la situació generada per la pandèmia del coronavirus i tenir prevista una estratègia per quan tot acabi no sembla una empresa fàcil. No obstant, de moment sembla que s’està aconseguint preparar aquest pla que permeti evitar el col·lapse als jutjats. L’única crítica, almenys visible, que s’ha produït ha sigut la reprovació del president del CGPJ, Carlos Lesmes, formulada pels sis sindicats majoritaris de funcionaris.

L’òrgan de govern dels jutges (del qual depenen disciplinàriament els togats però en l’activitat jurisdiccional del qual no pot immiscir-se) es va mostrar molt actiu durant les primeres setmanes del confinament, a través de la seva comissió permanent. Aquells dies va anar donant diverses instruccions sobre l’aplicació dels serveis essencials que corresponen a la justícia, que bàsicament consisteixen a assistir els detinguts, els presos i els casos de violència de gènere, així com les diligències relatives als drets fonamentals.

Reclamacions de sanitaris

Entre tots aquests assumptes han sobresortit les reclamacions al Jutjat Social de sanitaris, però també de policies i fins i tot de fiscals, que s’han produït a tot Espanya per exigir a les diferents administracions unes mesures de protecció que escassegen a tot el món. Un dels últims en formular el requeriment va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya respecte dels Mossos d’Esquadra.

Per poder prestar els serveis essencials resulta imprescindible l’assistència presencial d’alguns funcionaris i ara tots, independentment de la comunitat autònoma en la qual treballin, estan sota el control de Justícia, com ho va ordenar el Ministeri de Sanitat. Per a això el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, presideix la taula de coordinació que reuneix totes les administracions i organismes involucrats.

Acusació de «despòtic»

Notícies relacionades

La seva reunió del 3 d’abril va arribar després del reprimendes que el CGPJ ja havia donat a Andalusia i les Canàries per no garantir el nombre suficient de funcionaris a ulls del seu respectiu Tribunal Superior de Justícia. Aquesta advertència va ser el que va provocar el comunicat conjunt dels sis sindicats majoritaris a l’Administració de Justícia, un document en què titllen el CGPJ de «despòtic» per extralimitar-se i obligar els funcionaris a anar al jutjat mentre aconsella als jutges teletreballar.

En canvi, totes les associacions judicials es van posar a disposició de Lesmes per col·laborar en el pla d’actuació en el qual ja es treballa per evitar el col·lapse del servei públic quan tot torni la normalitat. Justícia, a més, es va comprometre a estar en marxa abans de transcorreguts 15 dies després que s’aixequi l’estat d’alarma, centrat en les jurisdiccions més afectades per la crisi, com són les del jutjat social, el contenciós i el mercantil, pels acomiadaments, ertos i concursos que s’han produït.

zentauroepp45072123 graf4697  madrid  17 09  2018   el presidente del tribunal s180920094541

zentauroepp45072123 graf4697 madrid 17 09 2018 el presidente del tribunal s180920094541 / Rodrigo Jimenez