reclama mesures sobre els lloguers

La Generalitat, a Sánchez: «Actuï ja»

Budó critica la manera de decretar el confinament total i demana més mesures econòmiques a l'Estat

Salut assegura que el 84% de les 1.722 ucis catalanes ja estan ocupades per pacients amb coronavirus

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Beatriz Pérez

El Govern continua dedicant la seva compareixença diària per insistir en les crítiques al Govern espanyol. Tot i que l’Executiu de Pedro Sánchez ha endurit el confinament, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha carregat per la manera com es va aprovar el decret: «És el primer dia de confinament total. Celebrem que s’hagi pres la decisió, però hem de lamentar la manera de gestionar aquesta crisi pel Govern central, una vegada més. Fins 25 minuts abans de mitjanit no vam tenir el decret que detallava quines empreses i sectors eren considerats essencials. Això va provocar malestar en milers de treballadors. No entenem com es poden fer les coses així».

Budó també ha respost a la carta dels alcaldes del Baix Llobregat del PSC al Govern, i els ha acusat de partidisme i de fer política. «Ara no és el moment de fer política d’aquesta crisi, sinó de remar junts, el Procicat ens ha de guiar. Hem d’esperar que des d’aquest marc es vagin prenent les decisions. No és moment de fer partidisme d’aquesta crisi tan greu. Si aquests alcaldes hi volen col·laborar –formen part del PSC, el partit que governa l’Estat– que ens ajudin a fer que el Govern central prengui totes la mesures que de veritat la ciutadania demana i reclama, que ens permetin protegir els treballadors i treballadores i el teixit empresarial, que l’Estat suporti el pes de la crisi», ha etzibat la portaveu, que ha aprofitat per treure pit de la «vocació municipalista» del Govern.

La portaveu acusa el PSC de «partidisme» 
arran d’una carta en què alcaldes critiquen la gestió de Torra

També el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha remarcat que el decret del BOE es va aprovar de matinada, fet que va generar «dubtes» del Govern d’Espanya, i ha anunciat una sèrie d’explicacions públiques per respondre a les preguntes més freqüents.

Budó ha anunciat que el Govern habilitarà un formulari per a empreses industrials que es trobin en una indefinició sobre el grau de confinament. Les que presten serveis essencials, les de la cadena de subministraments i les que han diversificat la seva capacitat.

Lloguers i hipoteques

La portaveu ha continuat exigint a l’Executiu espanyol més mesures econòmiques perquè les que ha pres han anat «a compte d’empreses i treballadors». Budó ha esmentat el cas de la renda universal i altres ajuts impulsats per altres països: «França ha suspès lloguers de seus d’empreses i factures de gas, electricitat i aigua. Ofereix el pagament de crèdits bancaris. I Itàlia ha decretat una moratòria d’hipoteques. Portugal ha suspès pagaments d’hipoteques fins al 30 de setembre per a persones acomiadades o que hagin patit un erto».

Sense dades sobre residències

Per la seva banda, la titular de Salut, Alba Vergés, ha remarcat la prioritat dels nous equipaments, noves ucis i espais annexos com pavellons o hotels. Ha dit que a Catalunya hi ha actualment 1.722 llits d’ucis, el 84% dels quals estan ocupats per pacients amb coronavirus. A més, actualment hi ha 290 pacients en hotels, on també hi ha uns 117 professionals sanitaris per «descansar». I el Pavelló Vall d’Hebron, instal·lat en un poliesportiu municipal molt pròxim a l’Hospital Vall d’Hebron, ja ha rebut els primers 22 pacients.

La consellera Vergés no respon a quantes proves ràpidse han arribat a Igualada; el seu alcalde assegura que «molt poques»

Notícies relacionades

Vergés no ha donat dades sobre els casos de positius i morts per Covid-19 a les més de mil residències per a la tercera edat a Catalunya. Ho ha deixat en mans de la Conselleria d’Afers Socials i Família.

Sobre els nombres de tests ràpids, Vergés s’ha referit als 42.700 realitzats fins ara a la població i que els 25.000 nous aniran destinats a residències per a la tercera edat i professionals sanitaris. Respecte a l’Hospital d’Igualada, ha afirmat que es fan proves a tots els professionals. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha assegurat aquest dilluns que han arribat «molt pocs tests ràpids» a la Conca d’Òdena. Els seus ajuntaments en demanen 70.000. La consellera no ha especificat quants n’han arribat al municipi de Catalunya més colpejat per la pandèmia.