L'AVENÇ DE LA PANDÈMIA

Sanitat estudia traslladar pacients que són a l'uci de comunitats saturades a d'altres

Comunitat de Madrid i Catalunya comuniquen al Govern que ja han superat la capacitat de les seves unitats per als pacients crítics

Espanya supera la Xina en el nombre total de contagiats per coronavirus, tot i que segueix l'alentiment iniciat el 25 de març

traslado-comunidades / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

A l’aprovar mesures més dures de confinament contra el coronavirus, el Govern va al·legar que l’objectiu era ajudar el sistema sanitari, especialment les ucis, en previsió que aquesta setmana depassin el seu límit d’ocupació. De fet, segons va comunicar diumenge el Ministeri de Sanitat, en sis autonomies aquestes unitats per als pacients en estat crític estan «al límit de la seva capacitat». I en les últimes hores personal sanitari autoritzat ha traslladat a l’Executiu que a la Comunitat de Madrid i Catalunya la capacitat ja s’ha superat, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, malgrat la construcció d’hospitals de campanya i llits d’uci on abans hi havia altres instal·lacions. En aquest panorama, ja s’està traslladant material com respiradors d’algunes autonomies menys saturades a d’altres. I Sanitat «valora el possible» trasllat de pacients d’unes regions a altres, segons la cap d’àrea del centre d’emergències sanitàries, María José Sierra, que aquest dilluns ha substituït Fernando Simón, que ha contret la malaltia.

Si bé el ministre Salvador Illa va aclarir posteriorment que és una possibilitat que «no es descarta» i que, si finalment es fa, es realitzarà tenint en compte «el més convenient» per al pacient.

Segons el balanç diari de Sanitat, hi ha 5.231 pacients a les unitats per a crítics, 324 més que el dia anterior. A més, per primera vegada els ingressats en ucis catalanes (1.512) superen els de Madrid (1.460), on es va agreujar abans l’epidèmia.

‘Coronavirus avui’

El recompte indica que Espanya, amb 85.195 infectats, ja és el tercer país en nombre d’encomanats, al superar aquest dilluns la Xina, que, segons les xifres oficials, té uns 82.000 casos, i situar-se darrere d’Itàlia (amb més de 97.000) i els EUA (amb més de 143.000). Tot i això, malgrat arribar a aquest amarg podi, les mesures de confinament sembla que estan donant el seu fruit. Per cinquè dia consecutiu, l’increment percentual de nous positius s’ha reduït, al passar d’un augment del 20% el dia 25 de març a un 8% aquest dilluns. En termes absoluts, Espanya encara és molt lluny d’assolir la meta de no tenir nous encomanats, però els 6.398 casos en les últimes 24 hores, segons el balanç matinal del Ministeri de Sanitat, és la xifra més baixa des de fa sis dies.

illa / periodico

Segons Illa, les dades indiquen que Espanya, «si no és al pic de contagis, hi és a prop». Ara bé, ha reconegut que s’ha d’avaluar l’estadística «amb moltíssima precaució», ja que hi ha retards en les notificacions i no es comptabilitzen els casos lleus i en tractament domiciliari. Quant a això, ha informat que aquest dilluns arribarà una nova partida de tests ràpids des de la Xina, que seran validats per comprovar que no són defectuosos com el primer lot, amb la vista posada a començar una cosa que costarà encara uns quants dies, les proves per detectar coronavirus també als malalts amb símptomes lleus.

Per la seva banda, la cap d’àrea del centre d’emergències sanitàries va explicar que el dia 25 de març hi va haver un «canvi de tendència». Així, del 15 al 25 de març l’increment mitjà de nous positius va ser del 20% i des d’aquell dia és d’un 12%. 

812 morts més

Malgrat l’alentiment, el coronavirus continua arrabassant cada dia centenars de vides. És la part més dura de l’estadística. En les últimes 24 hores el nombre de morts ha ascendit fins a les 7.340 defuncions, 812 més que diumenge, fet que suposa una pujada menor de la registrada aquell dia (amb 838 morts) i dissabte (amb 832). 

Notícies relacionades

I la complicada situació sanitària empitjora a causa de l’alt nombre de professionals sanitaris encomanats. Ja n’hi ha 12.298 d’infectats i, tot i que el 85% tenen símptomes lleus, la malaltia els obliga a aïllar-se i a no treballar almenys durant 14 dies, fet que redueix la capacitat d’atenció en centres de salut i hospitals.

Pel cantó més positiu, el nombre de persones curades suposa ja el 20% dels infectats, un total de 16.780 persones.