Sánchez manté la seva reunió amb Torra: el 6 de febrer a Barcelona

El Govern remarca que el dirigent de JxCat continua sent el president, malgrat haver perdut l'escó

«Necessitem obrir una pàgina diferent, de diàleg», insisteix Montero després del Consell de Ministres

GRAF6448. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez y el president de la Generalitat Quim Torra, durante la reunión que ambos mantienen en el Palacio de La Moncloa en Madrid.- EFE/Ballesteros

GRAF6448. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez y el president de la Generalitat Quim Torra, durante la reunión que ambos mantienen en el Palacio de La Moncloa en Madrid.- EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern manté la seva aposta per normalitzar els vincles amb la Generalitat. La situació de Quim Torra, que dilluns va perdre el seu escó al Parlament, i el cisma entre JxCat i ERC, amb els primers a favor de desobeir la inhabilitació de la Junta Electoral Central (després ratificada pel Suprem) i els segons liderant l’acatament, no retardaran la reunió de Pedro Sánchez amb el president. Els dos mandataris es reuniran a Barcelona el pròxim 6 de febrer, en la primera de les cites que el cap de l’Executiu celebrarà amb els presidents autonòmics als seus respectius territoris.

Malgrat que l’Estatut assenyala que per ser elegit president cal ser diputat i que per formacions com ara el PP i Cs això hauria d’implicar que Torra deixés el càrrec, el Govern s’acull a la doctrina del Suprem, que assenyala que és la Cambra autonòmica qui ha de resoldre aquesta qüestió. «És obvi que el president ara és Torra. Ell és la persona amb qui es pot reunir el president del Govern. No hi ha cap resolució ni cap norma que hagi dit el contrari. En aquest moment, continua sent el president de la Generalitat», ha assenyalat aquest dimarts després del Consell de Ministres la portaveu del Govern, María Jesús Montero. Després de la cita, el lloc concret del qual encara no s’ha decidit (la primera i única reunió dels dos mandataris a la capital catalana, va ser fa poc més d’un any alPalau de Pedralbes), es posarà data a la primera trobada de la taula de negociació entre el Govern central i la Generalitat que el PSOE va pactar amb ERC a canvi de l’abstenció dels republicans en la investidura de Sánchez.    

L’horitzó dels Pressupostos

La relació amb l’independentisme català és fonamental per a l’esdevenir de la legislatura. Sobretot, amb ERC. El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem necessita els republicans per tirar endavant iniciatives tan importants com els Pressupostos Generals de l’Estat, l’aprovació dels quals permetria aguantar entre dos i tres anys. Tot i que el previsible divorci entre ERC i JXCat és una bona notícia per als socialistes, que esperen que el cisma serveixi per allunyar als d’Oriol Junqueras de les posicions de Torra i Carles Puigdemont, partidaris de mantenir la tensió amb l’Estat, l’entorn de Sánchez tem que la convocatòria electoral pugui frustrar aquest moviment, al provocar que els republicans tornin a un camí més radical.

Notícies relacionades

El Govern té assumit el doble discurs d’ERC, que s’ha tornat a veure aquest dimarts, durant la comissió d’investigació al Parlament sobre el 155, en la qual ha participat Junqueras, que ha sortit de la presó de Lledoners per acudir a la Cambra catalana. D’una banda, el líder d’ERC ha dit: «Em moro de ganes de dialogar». De l’altra, ha anticipat que tornarà a «exercir un referèndum d’autodeterminació», ha dit el líder d’ERC.

Avís a Junqueras

Montero ha contestat, taxativa, a aquest missatge, recordant que la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia de Catalunya, una eina feta servir el 2017 després del referèndum de l’1 d’octubre, hi continua sent. «Aquest camí porta a un destí que no desitja cap de les parts. Ja sabem com acaba una declaració unilateral d’independència o un referèndum unilateral», ha dit la també ministra d’Hisenda. Però just després, en aquest intent per calmar els ànims en el qual està immers el Govern, ha afegit: «Estem en un altre moment. Volem girar full, complint, això sí, amb els tribunals. Necessitem obrir una pàgina diferent, una pàgina de diàleg. Tenim el repte d’anar resolent aquestes qüestions». Segons el parer de la portaveu, la «societat», tant la de Catalunya com la de la resta d’Espanya, «estàs cansada  que no hi hagi cap curs de diàleg per buscar punts de trobada».