ERC avala rotundament l'aposta per la negociació

Aragonès assumeix el «risc» de recolzar el PSOE i demana «iniciar un nou camí»

Torra ja avisa que no es reunirà amb Sánchez sota les premisses del pacte

20200102 467682 aragonesmo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Sense cap intervenció en contra i amb un recolzament del 96 per cent de les bases. Així va avalar ahir el consell nacional d’Esquerra Republicana una decisió que marca un abans i un després en l’independentisme, després del referèndum de l’1-O: facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern a canvi de constituir una taula de diàleg entre governs.

El consell nacional va transcórrer «a la búlgara», com ironitzava un destacat i veterà dirigent del partit, somrient, a la sortida de la reunió a la seu d’ERC. Els consellers nacionals van conèixer els termes de l’acord genèric assolit pels negociadors republicans i del PSOE i van donar un aval sense fissures a aquesta via, que obre encara més la bretxa existent al si de l’independentisme, entre els partidaris del conflicte i els defensors de la negociació per aconseguir els seus objectius.

Conscient de la transcendència de la decisió, el coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, es va esforçar en el seu discurs obert als mitjans de comunicació a defensar que «val la pena explorar aquesta possibilitat» fins i tot assumint els «riscos» i la dificultat de l’aposta pel diàleg amb el PSOE.

El discurs d’Aragonès tenia una doble clau: interna respecte a ERC i, també, externa, en forma de missatge a Junts per Catalunya i a tot l’independentisme que s’ha mostrat crític amb el recolzament a Sánchez. D’entrada va recordar que l’aritmètica parlamentària a Madrid fa «inevitable» la interlocució entre l’esquerra espanyola i el republicanisme català. Dit això, va defensar que a la taula de diàleg pactada amb el PSOE es podran abordar totes les reivindicacions independentistes i les propostes que formuli el Govern. I que els fruits d’aquesta interlocució seran sotmesos a una consulta a Catalunya. Tot això respon, va assegurar, al defensat pel Govern després de la sentència del procés.

Notícies relacionades

DUES MIRADES, UN GOVERN / És més, poques hores després d’una reunió de crisi amb el president Torra en relació amb aquest acord amb el PSOE, Aragonés va insistir a proposar al cap del Govern que participi en la taula de diàleg per formular allà totes les seves propostes. Però després que es conegués el recolzament d’ERC a Sánchez, fonts de presidència ja van advertir que el text no vincula a Torra. És a dir, que és paper mullat a ulls del president, i que aquest només es reunirà amb Sánchez partint de les condicions que decideixi el Govern. És més, el president considera que el que ha arrencat ERC al PSOE es menys del que els dos governs van començar a teixir en la reunió de Pedralbes de desembre del 2018.

Però Aragonès, amb el recolzament del seu partit, tampoc es va fer enrere l’hora de defensar l’acord. Perquè obre un diàleg bilateral, respon a la demanda de diàleg (concretat en la frase ‘sit and talk’) i perquè permetrà plantejar al Govern les demandes majoritàries de la ciutadania catalana. «Volem que sigui un camí ampli perquè ens acompanyi molta gent», va afirmar el dirigent d’Esquerra, situant-se així com el defensor de l’independentisme majoritari. «Val la pena obrir camí», va acabar, arrencant tants aplaudiments interns com crítiques del seu soci de Govern.