JxCat i ERC lamenten que no s'apliqui el tercer grau als presos

Costa assenyala que la falta d'unanimitat demostra que «una altra decisió era possible»

«En cap lloc del món el diàleg polític va acompanyat de repressió», adverteixen els republicans al PSOE

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras durant el judici del ’procés’ al Tribunal Suprem.

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras durant el judici del ’procés’ al Tribunal Suprem. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Roger Pascual / J. G. Albalat

ERC i JxCat han lamentat que les juntes de tractament de les presons de Mas Enric, Puig de les Basses i Lledoners hagin optat pel segon grau per als nou independentistes condemnats per la sentència del procés. Aquesta resolució, feta pública aquest dimecres, haurà de ser revisada per la Generalitat i la fiscalia. La decisió s’ha pres després d’un «intens debat» al si de les juntes de tractament sobre la classificació de segon o tercer grau. L’acord, segons han destacat fonts penitenciàries, no ha sigut per unanimitat. Les mateixes fonts expliquen que hi havia partidaris del tercer grau (que permet sortir diàriament i tornar a la presó només a dormir-hi), però que finalment s’han imposat els del segon per un estret marge. 

«Ens hauria agradat una altra decisió. S’hauria d’haver optat per la mesura que menys perjudiqués els presos, ja que complien tots els requisits legals per ser classificats en tercer grau», ha comentat Josep Costa, diputat de JxCat. El vicepresident del Parlament ha destacat que el fet que no hi hagi hagut unanimitat en la presa de decisió demostra que «una altra decisió era possible».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, s’ha mostrat convençut que «el treball tècnic» s’ha fet de manera solvent. Això sí, ha remarcat que atesa la condició de «presos polítics» dels exmembres del Govern només es concep la seva excarceració. El diputat republicà ha enviat, així mateix, un missatge al PSOE: «En cap lloc del món el diàleg polític va acompanyat de repressió». I en aquest sentit, ha assenyalat que, veient l’«historial» que té la fiscalia, un eventual recurs a la qualificació dels presos serà entès per ERC com una decisió «política i no tècnica».

El paper de la fiscalia pot ser clau si decideix recórrer els beneficis penitenciaris, una posició que desperta recel al Departament de Justícia per la bel·ligerància amb què el ministeri públic ha criticat la seva gestió dels polítics presos en anteriors ocasions. De fet, en la seva memòria de l’any passat, la fiscalia va qüestionar la imparcialitat de les autoritats penitenciàries catalanes per avaluar els presos una vegada condemnats, mentre criticava l’«anormal» presència de polítics catalans a la presó de Lledoners i les assídues manifestacions al voltant del centre. 

Òmnium demana valentia als partits sobiranistes

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha demanat que les classificacions dels independentistes empresonats «no desviïn el focus principal, que és la llibertat d’aquests presos polítics». «Aquí és on hem de posar l’èmfasi, i el Govern ha d’actuar i fer el que va dir Amnistia Internacional, que és alliberar-los», ha afegit.