ACORD PRESSUPOSTARI

Vox arrenca al Govern andalús la substitució del terme "violència de gènere" per "intrafamiliar"

La formació ultradretana desbloqueja a última hora els comptes autonòmics del PP i Cs

La nova denominació ja vindrà recollida a les partides previstes per aquest concepte dels pressupostos del 2020

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Vox Andalusia ha desbloquejat, en el temps de descompte, el primer pressupost de l’Executiu andalús del PP i Cs. Els comptes públics han superat el debat a la totalitat al Parlament regional després que la formació ultradretana hagi retirat la seva esmena amb petició de devolució al Govern després d’haver trobat “punts de contacte” en una intensa negociació que s’ha allargat tot el dia a Sevilla i Madrid. L’acord, que té "vocació de continuïtat" segons Vox, se centra en lareducció i reorganització dels ens instrumentals de la Junta, el que anomenen 'administració paral·lela', però inclou també concessions socials. Així, segons va avançar Vox, els pressupostos del 2020 ja no inclouran ajuts per lluitar contra la“violència de gènere”, sinó contra la “intrafamiliar”, una terminologia amb què aquesta força política prova de desnaturalitzar la violència masclista.

El portaveu de Vox a la cambra autonòmica, Alejandro Hernández, ha reconegut que “d’aquesta manera una idea tabú entra per primera vegada en la terminologia pressupostària”. Segons ha detallat, el pressupost de l’any que ve recollirà la posada en marxa d’un telèfon gratuït d’atenció a les víctimes d’aquestes agressions intrafamiliars, atès per personal “degudament qualificat”, així com un servei d’atenció a les dones embarassades amb l’objectiu dereduir les taxes d’avortament, donant cabuda d’aquesta forma “al nostre compromís amb la vida”. Així mateix, la formació aconsegueix arrencar l’eliminació de la "nomenclatura de transversalitat de gènere" en favor de la "inclusió del concepte d’igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones".

La ideologia ultraconservadora de Vox també quedarà present en matèria de Memòria Històrica, el seu altre gran cavall de batalla respecte a l’anterior govern socialista. El compromís aconseguit suposa“reprogramar” la despesa consignada –1,6 milions d’euros– en els comptes del 2019 perquè els diners vagin“estrictament per realitzar actuacions de recuperació a fosses, investigació i localització de fosses”. I han sigut clars: volen que els ajuts a les associacions memorialistes se centrin en aquests objectius, per la qual cosa no es podrà destinar més del 20% dels fons públics al manteniment d’aquestes organitzacions.

El govern andalús salva així la crisi més gran en els tot just 5 mesos de vida que té i aprova els seus primers comptes, estimats en 36.495 milions d’euros, un 5% més que el 2018 i amb, asseguren, una marcada despesa social. Vox ha mantingut la intriga fins a l’últim minut, i ha cedit el seu torn al conseller andalús d’Hisenda, Juan Bravo, perquè fos aquest qui donés oficialitat a la tribuna del Parlament a l’acord aconseguit abans d’anunciar la retirada de l’esmena. Enrere queden jornades dures de negociació, inicialment amb el mateix Bravo i José Antonio Nieto per part del PP i els diputats Hernández i Rodrigo Alonso per la banda de Vox. També hi ha participat el conseller d’Economia, Rogelio Velasco, independent però vinculat a Cs. Però en l’acord final també han tingut molt pes les negociacions entre el PP i Vox i el PP i Cs per tancar aliances postelectorals en comunitats autònomes i ajuntaments, ja que els dos assumptes, com va arribar a reconèixer públicament el líder de Vox, Santiago Abascal, estaven molt relacionats. S’hi va implicar personalment el conseller de Presidència, Elías Bendodo, mà dreta de Moreno Bonilla i que es va desplaçar aquest dimecres a Madrid per tancar el tema amb la cúpula nacional de la formació ultra.

Notícies relacionades

El pacte, segons ha desgranat Hernández, inclou una trentena d’acords, molt aferrats al document ja subscrit a començaments d’any amb el PP per assegurar la investidura de Juanma Moreno Bonilla com a president de la Junta. No obstant, el responsable popular d’Hisenda no va deixar de recordar durant el debat que continuen sent uns comptes molt socials, i fins i tot va arribar a qualificar d’“encertades” les reivindicacions de Vox.

Des del bloc de l’esquerra no van faltar els retrets sobre el “mercadeig” al qual el PP, Cs i Vox han sotmès Andalusia al condicionar l’aprovació del pressupost a les aliances en altres regions. El PSOE, que es va estrenar en l’àmbit de defensar una esmena a la totalitat del Pressupost andalús, va carregar contra el que va considerar una “crisi institucional” i va reclamar conèixer “el que s’ha posat a sobre i a sota de la taula” perquè Vox retiri la seva esmena a la totalitat. “És un president dèbil sotmès a la ultradreta”, li va etzibar Moreno Bonilla. En la mateixa línia, des d’Endavant Andalusia van lamentar que “l’autonomia andalusa acabi al despatx d’Abascal”.