ELECCIONS EUROPEES

Puigdemont porta a Alemanya una moció perquè Merkel intervingui contra Espanya

El Bundestag accepta a tràmit una moció de l'esquerra alemanya que qüestiona la justícia espanyola

L'expresident viatja a Berlín amb Comín i Ponsatí per impulsar la seva candidatura al 26-M

GRAF1155 WATERLOO (Bélgica), 15/4/2019.- El expresident y cabeza de lista de JxCat a las elecciones europeas, Carles Puigdemont, ha animado a Pedro Sánchez a formar un Gobierno de coalición con Unidas Podemos, con apoyo soberanista, y se ha mostrado dispuesto a ofrecer estabilidad si se abre a negociar un referéndum en Cataluña.Dentro del ciclo de entrevistas de Efe a candidatos al Parlamento Europeo para las elecciones del 26M, Puigdemont ha subrayado que, como concepto político, JxCat siempre se ofrece a ayudar a la estabilidad política donde haga falta, una predisposición que vale para España, para Europa, para Cataluña o para los ayuntamientos. EFE/Horst Wagner

GRAF1155 WATERLOO (Bélgica), 15/4/2019.- El expresident y cabeza de lista de JxCat a las elecciones europeas, Carles Puigdemont, ha animado a Pedro Sánchez a formar un Gobierno de coalición con Unidas Podemos, con apoyo soberanista, y se ha mostrado dispuesto a ofrecer estabilidad si se abre a negociar un referéndum en Cataluña.Dentro del ciclo de entrevistas de Efe a candidatos al Parlamento Europeo para las elecciones del 26M, Puigdemont ha subrayado que, como concepto político, JxCat siempre se ofrece a ayudar a la estabilidad política donde haga falta, una predisposición que vale para España, para Europa, para Cataluña o para los ayuntamientos. EFE/Horst Wagner / Horst Wagner. (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya porta bons records a Carles Puigdemont. Va ser aquí on el van detenir, però també on va celebrar el rebuig de la justícia a la seva extradició a Espanya, un cop per a Madrid que va reactivar l’independentisme. Amb això encara present, l’expresident ha viatjat aquest dijous a Berlín acompanyat dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín per impulsar la seva candidatura a les eleccions europees del pròxim 26 de maig.

A falta d’una setmana i mitjà per als comicis, el líder de Junts per Catalunya ha volgut escenificar la seva intenció de portar al terreny europeu el xoc entre el moviment independentista català i l’Estat espanyol a través d’una moció presentada pel partit esquerrà Die Linke, els seus principals aliats a Alemanya, que avui ha sigut acceptada a tràmit.

El 4 d’abril el grup parlamentari d’esquerres ja va presentar una moció a la Cambra baixa alemanya en la qual demanava al Govern encapçalat per Angela Merkel una posició activa per solucionar el conflicte català, això és la seva intervenció davant els seus socis europeus per trobar una “sortida pacífica i democràtica” amb la participació d’observadors internacionals i “amb conformitat amb el dret internacional”.

QÜESTIONA LA JUSTÍCIA ESPANYOLA

Aquesta iniciativa parlamentària també demana a l’Executiu oferir asil a les persones“perseguides políticament per rebel·lió o sedició”i fa èmfasi en el fet que el judici iniciat el 12 de febrer –amb “caràcter polític”– va admetre una demanda del partit d’extrema dreta Vox, per qüestionar així la independència de la justícia espanyola

Fundat el 2007, Die Linke és un partit socialista i antimilitarista nascut del descontentament amb el gir neoliberal dels socialdemòcrates (SPD). Cinquè partit més votat en les eleccions federals del 2017, té fins a 69 diputats al Parlament alemany.

Fins ara la cancellera i l’Executiu format per conservadors i socialdemòcrates han rebutjat de ple intervenir en l’assumpte, reiterant que es tracta d’un “problema intern” que ha de solucionar Espanya. La moció serà estudiada en les comissions d’Afers Exteriors, Assumptes Europeus i Drets Humans. S’espera que el debat es prolongui fins després de l’estiu.

ALEMANYA JA VA DESCARTAR L’EXTRADICIÓ

El 25 de març de l’any passat Puigdemont va ser detingut a la localitat de Neumüster, al nord d’Alemanya, quan viatjava amb cotxe des de Finlàndia fins a Bèlgica. Després de 12 dies al centre penitenciari, l’expresident va ser posat en llibertat a l’espera d’una decisió de la justícia alemanya, que havia de resoldre la petició d’extradició emesa en una euroordre pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Notícies relacionades

Dos mesos després, el 22 de maig, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein va tombar definitivament la sol·licitud al considerar que el principi de rebel·lió esgrimit per Madrid era “inadmissible” i va deixar Puigdemont en llibertat. 

La decisió alemanya va donar ales a un independentisme català que va veure en aquest revés una confirmació que el procés judicial contra els responsables de l’anterior Govern està polititzat. Aconseguir un escó al Parlament Europeu permetrà a Puigdemont portar el debat a una nova dimensió.