CITA AMB LES URNES

Enquesta CIS eleccions: L'esquerra mantindria el seu poder territorial i guanyaria a la Comunitat de Madrid

El PSOE guanyaria en feus del PP com Múrcia o Castella i Lleó i s'imposaria a Coalició Canària

La dreta no aconseguiria recuperar cap dels governs autonòmics que va perdre fa quatre anys

zentauroepp47889558 barcelona 25 04 2019  preparacion de un colegio electoral el190426191104

zentauroepp47889558 barcelona 25 04 2019 preparacion de un colegio electoral el190426191104 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE consolidaria el seu avantatge sobre el PP en les pròximes eleccions del 26 de maig, al ser la força més votada en la majoria de les comunitats autònomes, incloses algunes que avui governa el PP, com Madrid i Castella i Lleó. Així es desprèn del baròmetre prelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), realitzat entre els dies 21 de març i 23 d’abril, segons el qual el PSOE guanyaria en totes les comunitats, tret de Cantàbria, on el Partit Regionalista de Miguel Ángel Revilla conservaria el lideratge, i Navarra, on s’imposaria la coalició Navarra Suma (formada pel PP, Cs i UPN).

Concretament, el CIS atorga al PSOE la victòria a AragóAstúries; lesCanàries –on ara governa Coalició Canària–; Castella i Lleó –on superaria els resultats del PP de Juan Vicente Herrera–; Castella-la ManxaMadrid –feu del PP des del 1995–; Extremadurales BalearsLa Rioja –ara sota control del PP–, i Múrcia –actualment governada pel PP–. D’aquesta forma, el PSOE seria la primera força en sis comunitats que ara governen altres partits: quatre governades pel PP, una per Coalició Canària i una altra per Geroa Bai.

Quant a les principalsciutats, Manuela Carmena (al capdavant de Más Madrid) revalidaria sense problemes el seu triomf a la capital d’Espanya, Compromís tornaria a guanyar a València i podria mantenir l’alcaldia amb el recolzament de les esquerres; el PSOE guanyaria còmodament a Sevilla; i el PP guanyaria a Saragossa però es podria veure desbancat per una aliança d’esquerres.

Així doncs, el PP no aconseguiria recuperar cap dels governs autonòmics que va perdre fa quatre anys, ni tan sols mitjançant pactes amb les altres dues dretes, Ciutadans i Vox. Els ultradretans podrien entrar als parlaments d’Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Madrid i Múrcia. A l’Assemblea madrilenya podrien aconseguir fins a 8 diputats, i a la murciana, fins a 5 escons.

18.000 entrevistes

Aquest ‘Baròmetre Preelectoral de l’Abril’ s’ha dissenyat amb una previsió de18.071 entrevistespersonals a totes les províncies per poder oferir dades d’intenció de vot sobre les europees, les dotze comunitats on se celebren autonòmiques, i les municipals a 52 capitals espanyoles.

A més, i en contra de la pràctica habitual de l’etapa de José Félix Tezanos al capdavant de la institució, aquest estudi preelectoral no oferirà només les dades brutes d’intenció directa de vot, sinó que el CIS tornarà a la ‘cuina’ per poder calcular un repartiment dels 54 escons al Parlament europeu, els 715 diputats autonòmics en lliça i els seients a les 50 capitals de província més Ceuta i Melilla.

Així ho va fer ja amb la macroenquesta que el CIS va publicar el passat 9 d’abril, tan sols tres dies abans de l’inici de la campanya per a les generals, que va encertar amb la victòria del PSOE i l’enfonsament del PP, es va acostar bastant als escons aconseguits per Unides Podem, es va quedar curt amb Ciutadans i va sobrevalorar Vox.

Més entrevistes

En aquest estudi, el CIS va realitzar 16.800 entrevistes personals, una xifra que augmentarà fins a les 18.000 a la macroenquesta per a les eleccions del 26 de maig, que preveu que pugui ser publicada entorn del 7 de maig, ja que el dia 10 començarà oficialment la campanya per a aquesta segona cita amb les urnes.

Aquest elevat nombre d’entrevistes suposa multiplicar per sis les xifres habituals del treball de camp dels baròmetres mensuals, que, després de l’arribada de Tezanos, van passar de 2.500 a 3.000 qüestionaris.

A més, i a diferència de les enquestes telefòniques d’empreses privades, el CIS només realitza entrevistes personals amb els enquestats als seus domicilis i completa qüestionaris de mig centenar de preguntes, la qual cosa reforça el seu valor sociològic. Una enquesta amb aquesta mostra tan àmplia i aquest treball de camp té un cost de 300.000 euros.

Baròmetre de maig

Notícies relacionades

Després d’aquest cicle preelectoral, la normalitat tornarà amb el baròmetre de maig, que començarà a realitzar-se a començaments d’aquest mes amb les seves 3.000 entrevistes habituals i que oferirà les seves dades brutes d’intenció directa de vot sense atribució de percentatge de vot ni de repartiment d’escons.

Això sí, com que el període electoral no acaba fins al 27 de maig i estarà prohibit publicar enquestes en aquella última setmana de campanya, el Baròmetre de maig ja no es presentarà fins després dels comicis europeus, autonòmics i municipals, presumiblement a finals de mes o principis de juny.