EL FUTUR DE LA LEGISLATURA

El PSOE i Podem es coordinen per dominar el Congrés

Els socialistes i els morats comencen a negociar la composició de la Mesa de la Cambra baixa

Sánchez planeja que la majoria de l'òrgan sigui progressista, sense presència del PNB ni d'ERC

undefined46940115 madrid 12 02 2019  debate de los presupuestos generales del 190508165611

undefined46940115 madrid 12 02 2019 debate de los presupuestos generales del 190508165611 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan va acabar la reunió de dues hores a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, dimarts, els col·laboradors del president en funcions van explicar que de la investidura no se n’havia parlat, o no gaire, però que sí que havien tractat a fons la composició de la futura Mesa del Congrés. Els líders del PSOE i de Podem es van mostrar d’acord: l’organisme que regula la Cambra baixa, el que controla els temps i pot avançar o bloquejar les iniciatives, ha de ser de majoria progressista, perquè no es repeteixi el que va passar en la passada legislatura, quan el PP i Ciutadans van aprofitar el seu avantatge numèric per bloquejar multitud de proposicions.

Queda molt poc perquè es constitueixi el Congrés. Serà el pròxim 21 de maig, cinc dies abans de les eleccions municipals, autonòmiques i europees, i el probable pacte entre socialistes i morats prefigurarà el següent acord, encara més important: la investidura de Sánchez.

Fonts del PSOE assenyalen que encara no han entrat en la negociació dels noms amb Podem, feina de les seves respectives portaveus parlamentàries, Adriana Lastra i Irene Montero, però que el seu esquema passa perquè la presidència de la Cambra baixa recaigui sobre un diputat socialista i perquè a la Mesa només hi tinguin seient els partits més votats, sense presència de nacionalistes ni independentistes.

L’òrgan que governa el Congrés té nou membres. Segons el pla de Sánchez i els seus col·laboradors, tres haurien de ser del PSOE, com a guanyador de les generals, i després el PP, Ciutadans i Unides Podem en tindrien dos cadascun. Si fos així, socialistes i morats sumarien cinc seients i es vacunarien contra el que va passar en la passada legislatura. Conservadors i taronges, gràcies a la col·laboració del PNB i el PDECat, que es van abstenir en una votació crucial, llavors tenien cinc llocs a la Mesa, que van fer servir per ampliar el tràmit d’esmenes a més de mig centenar d’iniciatives que havien sigut preses en consideració pel Ple, i així en van impedir l’aprovació. Els socialistes van portar al Tribunal Constitucional aquest bloqueig, però lleis com ara la de l’eutanàsia mai van poder entrar en vigor, malgrat que hi havia una majoria parlamentària que els donava suport. 

Temps i discreció

Notícies relacionades

Per als socialistes i els morats no és suficient dominar la Mesa. També necessiten els minoritaris, com el PNB i ERC, perquè per si sols sumen 165 diputats, per sota de la majoria absoluta. No obstant, fonts dels nacionalistes bascos i dels republicans, els representants dels quals en principi no formarien part de l’organisme, assenyalen que encara no hi ha hagut contacte amb ells.

"Són converses que han de ser discretes", ha assenyalat Lastra aquest dimecres. Montero, després d’haver ressaltat que els morats no renuncien a la presidència del Congrés, ha dit una cosa similar a la SER: "Li donarem temps". Tenen fins al 21 de maig.