A CATALUNYA

Asens planta Iglesias en el seu propi míting central de campanya

El candidat per Barcelona decideix absentar-se i dedicar el temps a preparar un debat televisiu

El líder d'Unides Podem dona per fet un pacte PSOE-Cs per esgarrapar vots al PSC

zentauroepp47876841 barcelona 24 04 2019  pol tica   pablo iglesias podemos elec190424203203

zentauroepp47876841 barcelona 24 04 2019 pol tica pablo iglesias podemos elec190424203203

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que mai s’havia vist. Un candidat provincial planta el seu líder nacional en l’acte central de la seva pròpia campanya. Quan retronava la cançó 'People have the power' (La gent té el poder) de Patti Smith, i es donava així el tret de sortida al míting a Sant Andreu, un dels 59 barris de Barcelona gràcies als quals els morats van revalidar la seva victòria a Catalunya el 2016, els simpatitzants buscaven amb la mirada l’home que encapçala la seva papereta, Jaume Asens. No el van trobar a la llarga cua que es dirigia a la tarima. El seu equip de campanya es va afanyar llavors a avisar els periodistes que ni hi era ni se l’esperava a la plaça de Can Fabra: "Està preparant el debat de TV-3.

Iglesias el va escudar, modestament: "Asens està estudiant, i ja sabeu que els bons advocats ho són perquè es preparen molt bé els plets", va dir fent broma, i es va veure en el compromís d’enaltir-lo, tot i que tampoc li va treure gaire partit: ‘No generarà grandíssims titulars, però coneix el dret, sap escoltar i s’ha guanyat el respecte de tothom’, va entonar.

Fins aquí les referències. De fet, l’acte es va convertir en un reconeixement a Ada Colau, que va saber esprémer el seu protagonisme en vista d’unes eleccions municipals que podrien fer perillar la seva reelecció.   

Com si fos un calc, va emular les seves propostes estrella per al 28-A amb algunes de les iniciatives impulsades des de l’Ajuntament de Barcelona després de quatre anys de govern morat: gestió pública de les elèctriques i empenta cap a les energies renovables, sanitat bucodental gratuïta, vivenda social a l’abast dels més vulnerables i justícia fiscal. 

Tot i que en el debat televisiu d’Atresmedia va preferir no treure-la, Iglesias es va agafar de nou a la Constitució per vindicar l’article 128 –"tota la riquesa del país sigui quina sigui la seva titularitat està subordinada a l’interès general"– i el 47 –"tots els espanyols tenen dret a disfrutar d’una vivenda digna i adequada". Des d’un escenari circular, en record a les assemblees de base de Podem, va cridar a recuperar els 60.000 milions d’euros "que deuen els bancs als ciutadans" mitjançant una recàrrega en l’impost de societats.

Diàleg i política

Va passar de puntetes pel procés. No es va atrevir a sortir gens ni mica del guió. "Fa falta democratitzar l’Estat i dialogar amb totes propostes a sobre de la taula", va resoldre, i va censurar que el conflicte català "no es resoldrà ni amb presó ni amb jutges, sinó negociant i fent política". I va assegurar que l’única garantia perquè hi hagi "un govern d’esquerres que aposti pel diàleg" és Unides Podem.

Notícies relacionades

I d’aquí va penjar el seu al·legat pels que dubten entre la papereta vermella i la lila. Es va remetre als debats en antena, dels quals va sortir ben parat, i va agitar el fantasma d’un acord PSOE-Cs. Malgrat que Pedro Sánchez va censurar que pactar amb els taronges no entrava en els seus plans, Iglesias creu que en realitat no ho descarta. "Si li donen els números, els poders econòmics pressionaran i no serà un govern d’esquerres, no protegirà els drets socials i no dialogarà amb Catalunya", va remoure, sabent que En Comú no aconsegueix aixecar cap en els sondejos.

Dards de Colau a ERC

Colau, amb un to més bel·ligerant que l’habitual, va retreure a ERC que no dubti a pactar "amb la dreta corrupta catalana", en al·lusió al PDECat i la seva òrbita, i reclami més competències per a Catalunya quan "no exerceix les que ja té". "Deixin d’una punyetera vegada de governar amb la dreta corrupta catalana o treguin-se del nom la paraula Esquerra, que ofenen molta gent", va disparar l’alcaldessa.