Política de desinflamació

Borrell veu "gairebé impossible" que l'independentisme català arribi al 65%

El ministre creu que per governar "cal evitar en la mesura possible que el centre es recolzi en els extrems"

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain

AME9823. MONTEVIDEO (URUGUAY), 07/02/2019.- El ministro de Asuntos Exteriores de España, Josep Borrell, habla con la prensa después de participar en la primera reunión del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, este jueves, en Montevideo (Uruguay). Borrell dijo que apoya a la declaración del Grupo Internacional de Contacto sobre Venezuela, compuesto por Gobiernos latinoamericanos y europeos, que pide celebrar elecciones presidenciales en el país suramericano. EFE/Ana Paula Chain / Ana Paula Chain (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, UE i Cooperació i candidat del PSOE a les eleccions europees, Josep Borrell, considera que "no serveix de res especular" sobre què s’hauria de fer si l’independentisme a Catalunya arribés al 65%, perquè creu que això és "gairebé impossible", ja que "les enquestes a Catalunya demostren que els partidaris de la independència disminueixen". "D’alguna cosa ha servit la política de desinflamació", ha assenyalat.

En una entrevista a Telecinco, Borrell s’ha expressat així quan se li ha preguntat per les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va opinar que, en tal cas, la democràcia hauria de trobar mecanismes.

Borrell, no obstant, ha recalcat que els partidaris de la independència van arribar a un "pic" del 48% i ara estan en el 40%, de manera que "d’alguna cosa ha servit la política de desinflamació". Això sí, ha reconegut que "els que encara ho són estan més radicalitzats". A la seva manera de veure, el que haurien de fer tots els partits constitucionalistes és "entendre que és una política d’Estat evitar que l’independentisme augmenti".

A més, en un context en què les enquestes donen xifres d’un 40% d’indecisos, ha cridat a "abandonar l’insult i la desqualificació" i a centrar la campanya en explicar com cadascú pensa governar. "Deixem-nos de mans tacades de sang", ha afirmat.

El ministre ha insistit que, "governi qui governi", el Tribunal Constitucional ha deixat clar que "qualsevol pregunta que afecti la integritat territorial de l’Estat es pot plantejar, però només en el marc d’una reforma de la Constitució", que recull la unitat nacional i, per tant, no permet un referèndum d’autodeterminació.

Diàleg, fermesa i arguments

Segons ha dit, ambl’independentisme  el Govern ha intentat fer tres coses, i ell creu que cal continuar fent-les: diàleg, fermesa en la defensa de la Constitució i, sobretot, arguments per explicar que els suposats avantatges de la independència no són certs.

Preguntat llavors sobre què succeirà si el PSOE necessita els vots de partits independentistes per governar, ha replicat que tot dependrà del repartiment d’escons. Això sí, ha reconegut que, personalment, ell creu que "cal evitar en la mesura possible que el centre es recolzi en els extrems". I ha afegit que, per a això, la situació "és complicada, perquè han aparegut actors nous, alguns amb molta força i altres que sembla que l’estan perdent víctima d’una desintegració territorial", en al·lusió a Podem.

En aquest context, ha qualificatd’"inexplicable"  la posició de Ciutadans, que es presenta com a partit "de centre", d’"excloure qualsevol negociació amb la seva ala esquerra". "Això situa un partit de centre fora de joc, o el posa excessivament a la dreta".

Segons el seu parer, el que elsd’Albert Rivera  estan intentant fer és plantejar "un espantall" i que els votants del PSOE pensin que aquest només podrà governar amb el suport de l’independentisme.

Les diferents visions del PSOE són "naturals"

Notícies relacionades

D’altra banda, ha restat importància a les diferents visions en el si del PSOE, perquè considera "natural" que, sobre un problema complex i "polièdric", "diferents observadors en diferents moments puguin emetre opinions que puguin semblar no exactament el mateix".

Quant al programa electoral, ha justificat que no es parli de Catalunya afirmant que "no es diu res diferent del que es diu de la resta de les comunitats autònomes", ja que el sistema autonòmic és el mateix per a totes i el PSOE aposta per "perfeccionar-lo" davant els que volen fer-lo retrocedir, treure competències o aplicar l’article 155 de la Constitució.