BARÒMETRE PREELECTORAL

El CIS dona fins a 138 escons al PSOE, que podria doblar el PP

L'enquesta de les eleccions generals, per a la qual s'han realitzat prop de 17.000 entrevistes, dona a Casado entre 66 i 76 diputats

L'ERC de Junqueras, amb 17 o 18 representants, guanya a Catalunya i triplica el JxCat de Puigdemont

cis

cis

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La macroenquesta del CIS prèvia a les eleccions generals dona al PSOE fins a 138 escons el 28-A. El partit de Pedro Sánchez, que es mou en una àmplia forquilla en què la part baixa està en els 123 representants,podria arribar a doblar el PP de Pablo Casado, que quedaria en segona posició amb entre 66 i 76 diputats. Tercer seria Ciutadans, amb entre 42 i 51 escons, mentre que Podem quedaria quart (33-41) i Vox entraria amb força amb entre 29 i 37 representants.

El PSOE, que fins ara comptava amb 84 diputats al Congrés, veuria créixer la seva estimació de vot fins al 30,2%. El PP, en canvi, es quedaria en el 17,2%, i podria perdre més de la meitat dels 134 escons que va aconseguir Mariano Rajoy el 2016.

Amb aquests números a la mà, Sánchez podria tenir diverses opcions per governar. Podria tenir-ne prou amb un pacte amb Pablo Iglesias, si es compleixen les previsions més optimistes per al PSOE i Podem. El mateix passa respecte a un eventual acord entre socialistes i Ciutadans. En canvi, les dretes tindrien molt difícil formar govern: en el millor dels casos, el PP, Cs, Vox i Navarra Suma –la coalició en la comunitat d’UPN, populars i taronges– arribaria als 166 diputats i es quedaria a 10 de la majoria absoluta.

A més, l’actual president podria plantejar també una repetició de la majoria de la moció de censura que el va portar al poder. El creixement d’Esquerra Republicana (que obtindria 17 o 18 diputats), els sis escons del PNB, i el concurs de JxCat (que, malgrat la seva caiguda, mantindria quatre o cinc representants al Congrés) proporcionaria al PSOE i Podem un ampli recolzament per superar la majoria absoluta.

Hegemonia per a Junqueras

Aquests números també dirimeixen una altra pregunta important, en clau catalana, que han de respondre aquestes eleccions: ¿qui té l’hegemonia dins de l’independentisme català? La resposta és devastadorament favorable a Oriol Junqueras, que es presenta com a candidat per ERC, davant de Carles Puigdemont. Els republicans guanyarien els comicis a Catalunya, per davant del PSC, que es quedaria amb entre 12 i 14 representants, i triplicarien els seus competidors pel vot nacionalista.

JxCat quedaria per sota també d’En Comú Podem, malgrat la caiguda de la formació que va guanyar les dues últimes eleccions generals a Catalunya, que passaria dels 12 diputats actuals a entre 5 i 7. Cs, amb la candidatura encapçalada a la comunitat per Inés Arrimadas, es quedaria amb quatre representants, mentre que Vox obtindria tres escons per Barcelona i el PACMA podria esgarrapar també un escó per la mateixa província.

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha donat a conèixer aquest dimarts la seva àmplia enquesta sobre les eleccions generals del pròxim 28 d’abril, per a la qual ha realitzat unes 16.800 entrevistes personals i que, a més de les dades brutes d’intenció de vot, oferirà un pronòstic de repartiment d’escons del Congrés.

Com que les entrevistes es van realitzar al març, en l’estudi preelectoral s’ha aprofitat per recollir les preguntes habituals de les enquestes mensuals i es presentarà com a Macrobaròmetre Preelectoral de març, garantint que no es trenca la sèrie històrica dels baròmetres.

Aquesta xifra de 16.800 entrevistes suposa quintuplicar les xifres habituals dels baròmetres mensuals, que després de l’arribada de José Félix Tezanos al capdavant de la institució van passar de 2.500 a 3.000 qüestionaris. Un treball demoscòpic d’aquesta envergadura té un cost aproximat de 300.000 euros.

El CIS de Tezanos ha vingut renunciant a la 'cuina' als seus baròmetres, limitant-se a oferir dades brutes d’intenció directa de vot, sense fer càlculs d’estimació de vot, però en aquesta macroenquesta haurà de donar una projecció de repartiment d’escons al Congrés.

Al seu últim baròmetre, corresponent al mes de febrer, el CIS mantenia el PSOE al capdavant amb una intenció de vot del 33,3%, traient un avantatge de 16 punts al PP, que va marcar un 16,7%. Darrere hi figuraven Ciutadans amb el 15,3% i Units Podem amb un 14,5%, mentre que Vox estava en el 5,9%.

Macroenquesta del 26-M al maig

Paral·lelament, el CIS ja ha començat amb les entrevistes personals per a les seves enquestes preelectorals d’europees, autonòmiques i municipals, la presentació del qual calcula entorn del 9 de maig i que també obliguen a tractar les dades per assignar diputats i regidors. I de la mateixa manera, aquesta enquesta electoral, que treballa amb una mostra d’una mica més de 18.000 entrevistes personals, funcionarà també com a baròmetre d’abril i recollirà preguntes habituals d’aquell mes.

La normalitat tornarà el mes següent amb el baròmetre del maig, que començarà a començaments d’aquell mes amb les seves 3.000 entrevistes habituals i que oferirà les seves dades brutes d’intenció directa de vot sense atribució de percentatge de vot ni de repartiment d’escons.

Notícies relacionades

Això sí, com que el període electoral no acaba fins al 27 de maig i estarà prohibit publicar enquestes aquella última setmana de campanya, el baròmetre de maig ja no es presentarà fins després dels comicis europeus, autonòmics i municipals, presumiblement a finals de mes o principis de juny.

Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO