CITES AMB LES URNES

El pla del PP a Catalunya: 155 i expedient per als "adoctrinadors"

Casado obre la porta que les comunitats autònomes puguin tornar competències

Els populars exigiran la "correcta" jura de la Constitució per als càrrecs electes

undefined47676501 presidential candidate for the spanish conservative people s190408133042

undefined47676501 presidential candidate for the spanish conservative people s190408133042 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El primer punt del programa electoral del PP recull el compromís de Pablo Casado amb l’"enfortiment de la nació". Segons els conservadors, l’1 d’octubre va ser "un cop a l’Estat" i "és necessari recuperar la legalitat, la convivència i la prosperitat" a Catalunya. Per aconseguir-ho proposa aplicar l’article 155 de la Constitució "pel temps que resulti inexcusable" i que vetlli especialment pels mitjans públics com TV-3 i Catalunya Ràdio, el règim penitenciari, la hisenda pública i l’educació. A més, vol reformar el Codi Penal, per tornar a tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum il·legal i reformar la llei de l’indult per prohibir-ho en casos de rebel·lió sedició

A Barcelona, on Casado ha presentat el seu programa electoral, el líder del PP ha explicat que en l’assumpte de l’educació vol reforçar l’Alta Inspecció de l’Estat i enfortir les seves competències, de manera que quan els funcionaris detectin "adoctrinament" en professors o casos d’"humiliació" en els alumnes per motius polítics puguin expedientar directament els responsables. A més, Casado vol que aquestes irregularitats tinguin conseqüències per a la institució escolar i per aconseguir-ho vol "vincular" aquests casos als fons públics que rebi el centre afectat. 

El successor de Mariano Rajoy també ha inclòs en el seu programa l’aprovació d’una moratòria que paralitzarà la cessió de noves transferències a les comunitats autònomes, perquè es pugui fer una "completa avaluació del funcionament de l’Estat Autonòmic" i decidir quines mesures prendre perquè el sector públic sigui "més racional i viable". En aquest capítol, Casado ha inclòs també que vol que s’estableixin "els cursos necessaris" perquè les comunitats que així ho vulguin puguin tornar competències "perquè puguin ser administrades de manera més eficaç des del Govern de la nació". El PP no concreta quines lleis s’haurien de reformar per poder dur a terme aquesta opció. 

Més infraestructures per a la Policia i la Guàrdia Civil

En un futur Govern controlat pel PP, es reforçarà la "presència de l’Estat" en totes les comunitats autònomes, un objectiu que volen aconseguir amb augmentar els "recursos materials i humans" a disposició de les delegacions del Govern i també amb l’ampliació de les infraestructures a disposició dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat per a així reforçar "les seves capacitats davant dels nous desafiaments". 

En aquest apartat sobre l’"enfortiment de la nació", també s’incideix en la necessitat d’eliminar "organismes superflus i duplicitats administratives" i s’avisa que "es clausuraran tots els organismes i institucions que soscavin" la competència de l’Estat de dirigir les relacions internacionals, amb referència a la feina que fan a l’estranger les anomenades 'ambaixades’.

Els juraments i la Constitució

En l’acte de Barcelona, Casado ha fet només referència a algunes de les 500 mesures del programa electoral i una ha sigut que exigirà el "correcte" compliment de la prestació de jurament o promesa de la Constitució per ser parlamentari o càrrec públic, amb això no valdrà cap "variació o afegit" en aquest acte que han de fer tots els càrrecs electes. "No admetrem ni mítings, ni arengues ni ultratges" a l’hora d’acatar la Carta Magna, ha advertit. Per això, el PP proposa que incomplir la fórmula d’acatament constitucional suposaria la pèrdua de la condició de parlamentari. Una mesura dirigida, entre d’altres, als diputats independentistes catalans, els de Podem, o els "batasunes", segons Casado, que solen acatar la Constitució afegint la fórmula "per imperatiu legal". 

El castellà 

Els conservadors aspiren a desenvolupar l’article 3 de la Constitució a través d’una llei orgànica per garantir l’ús del castellà en totes les comunicacions públiques realitzades en qualsevol part del territori nacional. "Ningú podrà ser multat o sancionat per utilitzar el castellà", es pot llegir en la mesura número 12 del programa. 

Notícies relacionades

En l’apartat sobre educació, el PP vol que "la llengua vehicular ordinària de l’ensenyament a tot el territori espanyol" sigui el castellà i afegeix que en aquelles comunitats en les quals hi hagi llengües cooficials, "aquestes també podran ser previstes com a llengües vehiculars".

L’Arxiu de Salamanca

En l’apartat de Cultura, els populars es comprometen a impulsar "el blindatge de l’Arxiu de Salamanca", impedint "noves entregues de documents" i fomentant la recuperació de "tots aquells que estan sent retinguts il·legítimament o il·legalment".