SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Enquesta eleccions generals: El PSOE es referma al capdavant i les dretes s'allunyen de la majoria

Sánchez amplia el seu avantatge, però necessitaria Cs o els independentistes per seguir a la Moncloa

El PP i Ciutadans recuperen terreny davant els ultres de Vox, que frenen en sec la seva escalada

sondeo gesop abril hemiciclo

sondeo gesop abril hemiciclo

5
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre fa anys que la política catalana fa voltes sobre el mateix eix com rodes de molí, la política espanyola fa temps que es mou en una vertiginosa ziga-zaga que fa impredictible el que pot passar d’aquí a tres setmanes. Més enllà que el PSOE navega amb tot el vent a favor per guanyar les eleccions generals del pròxim dia 28, pocs vaticinis sòlids poden fer-se sobre el Govern que sortirà de les urnes. Perquè segons la instantània que el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) ha pres per a EL PERIÓDICO aquesta primera setmana d’abril, ni les esquerres ni les dretes tenen assegurada la governabilitat a partir del dia 29. El bloc progressista seria més a prop de la majoria absoluta perquè compta amb un major nombre de potencials aliats, però el bloc conservador, tot i que cedeix terreny atesa la seva inèdita fragmentació, manté múscul. I s’hi afegeix que una quarta part de l’electorat es declara indecís i gairebé el 40% encara dubten entre una papereta o una altra.

A les portes de l’arrencada d’una campanya electoral en la qual els partits es disputaran fins a l’últim dels 350 escons, els platerets de la balança estan així (al millor dels escenaris per a cadascú): la doble esquerra que formen el PSOE i Podem podria arribar als 164 diputats, mentre que la triple dreta en la qual s’alineen el PPCiutadans i Vox se situaria en els 160. De febrer a abril, el front conservador ha perdut 10 escons, mentre que el progressista n’ha sumat vuit. A l’ala esquerra, el president del Govern, Pedro Sánchez, no ha deixat d’inflar el seu sarró a costa del partit de Pablo Iglesias, però la força actual de tots dos no deslliuraria el líder socialista de continuar depenent dels independentistes.

Indecisió taronja

Si Sánchez compleix la seva paraula de “no ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra”, com va afirmar en una entrevista a aquest diari, l’única manera d’evitar-ho seria neutralitzant el veto de Ciutadans. La suma de socialistes i taronges arribaria ara a la majoria absoluta, però Cs és el partit amb més percentatge d’indecisos.

Per la dreta, des de l’anterior sondeig del GESOP, just després que es convoquessin les legislatives, el PP i Cs han aconseguit contenir la sagnia de vots cap a Vox, que pateix una severa frenada en l’escalada que protagonitzava des de les eleccions andaluses. Si al febrer els ultradretans es catapultaven fins als 43-46 escons, avui es quedarien amb 21-23 diputats i el 10,6% dels vots (dos punts i mig menys). El bloc conservador seria encara lluny d’aspirar a governar davant de la dificultat que suposaria per a Pablo Casado i Albert Rivera la recerca d’un quart soci que acceptés la companyia dels ultres de Santiago Abascal.

El PSOE gaudeix d’un còmode avantatge sobre els seus adversaris i avui obtindria el 29,8% dels vots i 128-132 escons. Són dos punts i mig més que el febrer, quan Sánchez va liquidar la legislatura després de fracassar amb els seus Pressupostos. La guerra entre les dretes i les successives crisis internes a Podem enforteixen la fidelitat de vot a Sánchez, que mantindria la confiança de sis de cada 10 votants del 2016 i a més absorbiria gairebé tres de cada 10 electors que llavors van votar Iglesias. No obstant, els socialistes encara tenen indecisos un terç dels seus votants, i els dubtes més habituals són entre la papereta del PSOE i la de Podem o la de Ciutadans.

Sagnia morada

Podem recolliria avui el 12% dels vots i 30-32 escons, un punt i mig menys que al febrer. Només el 38,5% dels qui van votar Iglesias fa tres anys farien el mateix avui i la meitat dels que dubten basculen entre la papereta dels morats i la socialista.

L’altra gran sagnia la protagonitza el PP, tot i que Casado ha recobrat forces en els últims mesos davant de l’aturada de Vox. Els populars aconseguirien el 21% dels vots i 84-87 diputats, un punt i una desena de parlamentaris més que a l’enquesta de febrer. Tres de cada 10 votants del PP no es defineixen ara mateix i una quarta part té decidit migrar a Vox (14,3%) o Cs (10,6%). Només el 43% dels qui van recolzar Mariano Rajoy el 2016 avalarien Casado aquest 28-A.

Triple fuga a Cs

Notícies relacionades

Ciutadans es troba en una situació similar a la del PP, tot i que les seves fugues van en tres direccions. Un terç dels seus votants estan indecisos i un de cada quatre optaria per altres partits, sobretot per Vox (14,2%), però també pel PSOE i el PP. Malgrat el veto imposat als socialistes, hi ha tres vegades més votants taronges que oscil·len entre Rivera i Sánchez que entre Rivera i Casado. Amb tot, Cs aconseguiria avui el mateix percentatge de vots que el febrer (14,5%) i 48-50 escons.

D’aquesta manera, Esquerra i JxCat seguirien en possessió de la clau de la governabilitat i haurien de decidir, doncs, si apuntalen el mateix Govern que han deixat caure o tornen la política espanyola al bloqueig que va viure tres anys enrere.

Fitxa tècnica

-Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ordinador
.-Àmbit territorial: Espanya.
-Univers: població resident a Espanya de 18 i més anys amb dret de vot.
-Nombre d’entrevistes: 1.500. Se n’han efectuat 1.000 en el conjunt d’Espanya i una ‘sobremostra’ de 500 d’addicionals a Catalunya, on s’han efectuat en total 654 entrevistes.
-Tipus de mostreig: Estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi, seguint una afixació proporcional, excepte en el cas de Catalunya. Selecció aleatòria de persones tenint en compte quotes creuades de sexe i edat, seguint la distribució real de la població objecte d’estudi. Les dades s’han ponderat per donar a Catalunya el pes que li correspon en el conjunt d’Espanya.
-Error de la mostra: Les dades per al conjunt d’Espanya tenen un marge d’error del +/- 3,0% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5. Les dades de Catalunya tenen un marge d’error del +/- 3,9% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.
-Treball de camp: de l’1 al 5 d’abril del 2019.