CITA AMB LES URNES

Així estan les enquestes de les eleccions generals el 2019

El PSOE guanyaria els comicis i les dretes s'allunyen de la majoria absoluta, segons la mitjana de tots els sondejos electorals

media-encuestas-queso-mudo

media-encuestas-queso-mudo

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Francisco J. Moya

Aquesta informació es va publicar el dia 22/04/2019. El contingut fa referència a aquesta data.

Les eleccions generals del 28 d’abril del 2019 poden complicar encara més la governabilitat d’Espanya. Segons la mitjana de les últimes enquestes publicades sobre els comicis legislatius, el PSOE compta amb un còmode coixí respecte als seus perseguidors, aconseguiria el triomf a les urnes i podria aspirar a mantenir-se a la Moncloa si Pedro Sánchez és capaç de reeditar la majoria de la moció de censura contra Mariano Rajoy. Al contrari, el bloc de les dretes (PPCiutadans i Vox) s’allunya de la majoria absoluta. En qualsevol cas, tots els baròmetres apunten a un futur Congrés sense majories estables.

Els càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula feta servir per Ivan Serrano, investigador de l’IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats durant aquest any 2019. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d’aquest tipus, en funció de la mida de la mostra –com més gran, més valor– i de la data del treball de camp –com més recent, més significativa–.

Variabilitat de Vox

Totes les enquestes coincideixen que Pedro Sánchez guanyaria les eleccions i marquen una tendència a l’alça dels socialistes, que se situarien en aquests moments al voltant dels 128 escons (avui en tenen 85). El PP de Pablo Casado es desplomaria fins als 83 diputats (ara en té 137) en benefici de Ciutadans i Vox. El partit d’Albert Rivera  es mou actualment al voltant dels 49 parlamentaris (avui en té 32) i els ultradretans de Santiago Abascal s’estrenarien amb 26 representants.

Es pot destacar l’enorme variabilitat que mostren les diferents enquestes sobre l’estimació d’escons de Vox. Al contrari, tots els sondejos coincideixen a pronosticar una forta caiguda d’Unides Podem, fruit del transvasament de vot al PSOE. La coalició de Pablo Iglesias se situa en aquests moments al voltant dels 32  diputats (ara en té 71).

Alça d’ERC en detriment de JxCat

Pel que fa als independentistes catalans, també estan d’acord totes les enquestes a vaticinar una pujada d’ERC  en detriment de JxCat. Els republicans se situen ara mateix al voltant dels 13 parlamentaris i els neoconvergents, al voltant dels cinc representants. Per la seva banda, el PNB es mou entorn dels sis escons.

Notícies relacionades

Amb la mitjana actual, la suma de les formacions que van recolzar la moció de censura contra Mariano Rajoy arribaria a la majoria absoluta amb 184 escons. En canvi, la triple dreta es quedaria amb 158 diputats.

Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO