ENQUESTA PREELECTORAL DEL GESOP

Sondeig eleccions generals Catalunya: ERC i PSC es disputen la victòria el 28-A

Els comuns, JxCat i el PP podrien perdre la meitat o més dels seus diputats a Madrid

Vox aconseguiria un o dos escons i el Front Republicà podria entrar al Congrés

gesop sondeo catalunya abril

gesop sondeo catalunya abril

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins a vuit formacions polítiques podrien repartir-se els 48 escons catalans del pròxim Congrés dels Diputats. L’atomització al flanc dret, les oscil·lacions en l’esquerre i les turbulències del procés com a amaniment general poden provocar una fragmentació mai vista del vot català en unes eleccions generals. La victòria és cosa d’ERC i el PSC. La tàctica pragmàtica dels republicans i el bon moment de Pedro Sánchez aixequen els dos partits i, en conseqüència, desplomen els seus rivals en cadascun dels sectors: JxCat al bloc secessionista i En Comú Podem en el progressista. No obstant, una quarta part dels catalans segueixen indecisos i quatre de cada 10 tenen dubtes sobre la papereta a elegir el 28-A.

Segons el sondeig preelectoral del GESOP, els socialistes podrien guanyar en vots i Esquerra, en diputats. A pocs dies de l’inici de la campanya, el PSC, amb Meritxell Batet com a cap de llista, avantatja en un punt i mig a ERC, que presenta el seu líder, Oriol Junqueras, empresonat i en ple judici en el Tribunal Suprem. No obstant, els republicans se situen en una forquilla de 14-15 diputats, mentre que els socialistes es mouen en els 13-14 escons. Les dues forces millorarien de forma significativa les seves marques de les legislatives del 2016. El PSC és el partit que pateix menys fugues de vot, però és el que més número d’indecisos registra entre el seu electorat.

Les últimes eleccions les van guanyar els comuns, que ara, amb Jaume Asens al capdavant i sense l’empenta de Podem, caurien a la tercera plaça i podrien perdre fins a la meitat dels 12 parlamentaris actuals. Quatre de cada 10 votants d’En Comú Podem fa tres anys escollirien ara la papereta del PSC o d’ERC. 

Amb el Govern navegant a la deriva mentre espera la sentència del Suprem, JxCat podria sortir malparada de la batalla entre Junqueras i un altre pres de l’1-O, Jordi Sànchez. Els neoconvergents, forçats per Carles Puigdemont a un gir radical en la seva estratègia a Madrid, passarien de 8 a 4-5 escons. Un terç dels electors de Convergència el 2016 migrarien a Esquerra.

La triple dreta

Por la seva banda, la pitjor part de la guerra entre la triple dreta se l’emporta el PP, que amb Cayetana Álvarez de Toledo de cartell cediria fins a un terç dels seus 6 diputats actuals, quedant-se només amb 2. Inés Arrimadas no aconseguiria millorar els 5 escons de Cs i fins i tot en podria perdre un davant de l’empenta de Vox, també a Catalunya. La ultradreta podria col·locar al Congrés 1 o 2 parlamentaris catalans.

Notícies relacionades

En l’altre extrem del tauler podria fer eclosió la vuitena força amb representació catalana: el Front Republicà que conformen Poble Lliure (escissió de la CUP), Som Alternativa i Pirates de Catalunya. El seu cap de llista, Albano Dante Fachín, es podria convertir en diputat a Madrid.

Quatre de cada 10 espanyols afirmen que la situació a Catalunya els influirà a l’hora de decidir el seu vot, xifra que arriba al 67% entre els catalans. I si fora de Catalunya s’assenyala el PSOE com el partit que pot donar millors solucions per resoldre el conflicte, en aquesta comunitat el preferit és Podem.

Fitxa tècnica

-Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ordinador
.-Àmbit territorial: Catalunya
.-Univers: població resident a Catalunya de 18 i més anys amb dret de vot.
-Nombre d’entrevistes: 654.
-Tipus de mostreig: Selecció aleatòria de persones tenint en compte quotes creuades de sexe i edat, seguint la distribució real de la població objecte d’estudi.
-Error de la mostra: +/- 3,9% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.
-Treball de camp: de l’1 al 5 d’abril del 2019.